Povratak

Nepravilnosti u izgledu nogu iguane / Promjena boje i mrlje na koži iguane / Ishrana

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam iguanu staru 2. godine, udomila sam ga sa par mjeseci, bio je velik nekih 70cm s repom, nakon nekog vremena sam primjetila crne točke na nogama, jedna je na zadnjoj desnoj nozi na najdužem prstu i točno je na sredini tog prsta, a druga točka se nalazi na prednjoj lijevoj nozi pri korijenu prsta, pitala sam u pet shopu i rekli su mi da su to gljivice i dali su mi nekakav sprej, no međutim to mu nije prošlo, ali stoji uvijek isto, znači mrlja se nije rasirila, pa je tu moje pitanje što da radim dalje da to prođe? I još sam primjetila da mu je desna prednja noga zakrivljenija od lijeve, odnosno i "deblja" a to je vjerojatno dok je bio kod drugih onako malen da nije možda pao ili nešto pa da mu je krivo zaraslo, ali koliko sam primjetila on na tu nogu ne šepa, normalno se snalazi, skače, penje, tako da ne znam što je tu točno bilo? I zanima me što se tiče prehrane, najviše mu dajem zelenu salatu, rikolu, tikvicu, mrkvu, i kad je u cvijetu hibiskus, ponekad mu dam jabuku to i pojede, ali bananu nikako ne jede, pa što mislite da li je to ok prehrana? Živim u Zadru, bila sam kod par veterinara i nitko se ne bavi egzotičnim životinjama, da li znate možda kojeg vi da mi preporučite? Hvala unaprijed, Nikolina

O: Iguane su biljojedi, vole djetelinu, lišće povrća, povrće i voće. Ukoliko jedu raznovrsno, mala je mogućnost da obole od bolesti na nutricionističkoj osnovi. Za metabolizam kostiju bitno je da hrana bude bogata kalcijem, da udio fosfora bude nizak (2:1) te da postoji izvor UV B zraka u čijoj prisutnosti vitamin D2 može prijeći u kolekalciferol.

Djetelina, repa, špinat, brokula, marelice i smokve imaju pogodan omjer kalcija i fosfora. Mineralno-vitaminske dodatke bogate kalcijem dobro je u tankom sloju posuti po obroku barem 3 puta tjedno. Banane nisu nužne u ishrani Vašeg ljubimca tako da se time ne opterećujte.

Dodatno o prehrani i prehrambenim navikama pisala je i moja kolegica, u ranije objavljenom odgovoru naslovljenom Prehrana iguane.

Dakle, prema opisu noge moguće je zaista da je prehrana kod prijašnjeg vlasnika bila povremeno nepravilna po pitanju omjera kalcija i fosfora, pa da je do problema kojeg opisujete došlo iz tog razloga ili da se uistinu radilo o blažoj povredi to zaista nije moguće znati. Ukoliko Vašem ljubimcu to ne smeta prilikom hodanja, ne pridajte tome veću pažnju.

Što se tiče promjena u boji kože može se radi o nekoliko uzroka. Prvenstveno moguće je da je samo riječ o drugačijem bojanju dijelova tijela, naravno može biti riječi i o opeklini zbog nepravilno osiguranog izvora topline kao što je kabelski grijač. Također, može se raditi o bakterijskoj ili gljivičnoj infekciji, te o prisutnosti parazita zvanog crvena grinja. Bez kvalitetnog pregleda zaista je teško postaviti sigurnu dijagnozu. U svakom slučaju najvažnije od svega je da vodite svakodnevnu kontrolu nad nastalim promjenama i da uočite ukoliko se mrlje povećavaju, mijenjaju boju, ljušte se ili se nešto s njima u drugom pogledu čudno događa.

Nešto više o promjenama na koži kod iguana pisala sam i u ranijem odgovoru Promjene na koži iguane / Uvjeti držanja iguane / Probavne poteškoće i defeciranje.


Što se tiče preporuke veterinara specijalista za gmazove, svakako se možete obratiti u ambulantu za ptice i egzotične kućne ljubimce pri Zavodu za bolesti peradi, Veterinarskog fakulteta u Zagrebu. Njihov kontakt telefon je +385 1 23 90 410.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr