Primjena probiotika i vitamina | Povraćanje psa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
martina k


Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. med. vet.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Ja bih trebala pomoć oko probiotika ili vitamina za psa, zbog povraćanja bijele-žute sline kod pekinezera. LP, Tanja

O: Probiotici se daju kod upale probavnog sustava, odnosno crijeva. Probiotik mora stabilizirati normalnu mikrofloru, odnosno pomoći da "dobre" bakterije budu u većini i drže pod kontrolom rad sluznice crijeva.

Davati vitamine dok je traje upala želuca i crijeva nema svrhe jer je sluznica upaljena i njena moć apsorpcije ili upijanja hranjivih tvari je onemogućena. Također, kod upale probavnog sustava i jetra je upaljena, a vitamini koji su topivi u mastima (A, D, E, K) spremaju se ili talože upravo u jetri, što znači da bi se njihovim davanjem nepotrebno opteretila jetra.

Uglavnom, dok Vaš pas ne ozdravi, osobno smatram da nema potrebe i svrhe davati probiotike i vitamine.

Povraćanje psa treba umanjiti, što znači da treba otići kod veterinara radi detaljnog pregleda i ciljane terapije.

 

Kupanje i održavanje higijene kujice nakon okota

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Biljana Knezevic Joomla v2


Odgovara:
Biljana Knežević, dr. med. vet.
Pet centar, Kralja Petra Svačića 61, Osijek

P: Zanima me koliko moram čekati s kupanjem kuje nakon okota? Imam shih tzu kujicu i to joj je prvo leglo. U kući nam je stalno osim kad izlazi na nuždu. Pa me zanima da li je smijem okupati. Ona se normalno ponaša. Vratila se u neku normalu. Postelju im promjenim 1 dnevno. Ali ne znam da li nju smijem okupati. Zahvaljujem na odgovoru. Martina

O: Kupanje je važan dio brige i njege psa, međutim ne preporučuje se često kupanje psa jer se na taj skida prirodna masnoća sa kože pa ona postaje suha, smanjuje se njena zaštitna uloga, te dolazi do perutanja kože. Zbog prečestog kupanja dolazi do skidanja zaštitnog sloja te se stvaraju uvjeti za neometani prodor mikroorganizama u kožu što dovodi do nastanka infekcija. Uglavnom se savjetuje da se psi kupaju najviše 3 - 4 puta godišnje sa šamponom dok se puno češće psa može oprati običnom toplom vodom.

Kupanje poslije okota samo po sebi neće štetiti Vašoj kujici. Ukoliko ona nije jako zaprljana, možete oprati samo stražnji dio kujice ili možete umjesto samog kupanja koristiti vlažne maramice koje se koriste za održavanje higijene.

 

Nakon okota kuja pokazuje agresivnost prema štencima

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Barbara Viskovic web 1


Odgovara:
Barbara Višković, dr. med. vet.
Pet centar, Bože Gumpca 32, Pula

P: Moja kuja (njemački ovčar) okotila je 9 štenaca (mješavina belgijskog i njemačkog ovčara). Dan nakon okota odmah su dva uginula. Ostalo ih je 7, a od tih 7 kučića 3 kučića nisu nikako dojili. Malo su se micali i ponekad bi se oglasili i bilo je vidno da neće preživjeti. Sutra dan pronašla sam samo 4 kučića koja redovno doje, a ona tri su nestala. Veterinar je rekao da su ta tri kučića preminula sigurno i da ih je ona pojela. Pa sada me zanima da li je to uredu da kuja to uradi gledajući da je njoj ovo drugi okot. I zabrinjava me to da li će i ostale kučiće pojesti.
Lp, Irma

O: Ukoliko je kuja pojela štence ili pokazala agresivnost prema njima, trebali biste odvojiti kuju od preostalih štenaca te hraniti štence na bočicu.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih je kuja možda pojela štence. Ukoliko ljudi previše ometaju kuju sa štencima, to postaje vrlo stresno za kuju. Ako postoji kongenitalni poremećaj na štencima, kuja tada preusmjerava više pažnju zdravim štencima koji imaju bolju mogućnost za preživljavanje. Ponekad može doći do upale sisa (mastitis) što je vrlo bolno za kuju te i tada može ubiti svoje štence. Veliki disbalans u hormonima može također dovesti do pojave agresivnosti.

 

Problem s obavljanjem nužde nakon traume zdjelice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Josipa Sadaric web v2


Odgovara:
Josipa Sadarić, dr. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Prije dva dana psa mi je udario auto te je veterinar RTG-om utvrdio kako je došlo do loma zdjeličnih kostiju s blagim pomakom te kako ne treba ići na operaciju jer će kroz 3 tjedna samo srasti. Pas je muški i ima tek 6 mjeseci. Problema s mokrenjem nemamo jer to obavlja dva puta na dan, ali u ležećem položaju; ono što mene brine je to što još nije obavio veliku nuždu i ne znam kako da mu pomognem pri tome jer ne može stati na noge zbog stražnje desne koja ga jako boli. Ima flaster protiv bolova, ali to mu i dalje ne pomaže da ustane. Ne znam da li da pričekam još koji dan ili da ga probam nekako dići i zadržati na nogama da bi mogao obaviti nuždu. Hvala, Lorena

O: Trauma zdjelice je teška i jako bolna povreda kod koje je jako bitno mirovanje i ograničeno kretanje životinje na minimalno kako nebi došlo do daljnih pomaka. Problem je kod toga,  kao što je i u Vašem slučaju, da životinja ne obavlja određene tjelesne funkcije... Razlog toga može biti sama bol, ali i suženje u rektalnom dijelu zdjelice pa je i prohodnost crijeva smanjena radi suženja. To je najčešće problem kad je došlo do pomaka određenih ulomaka kosti. U tom slučaju treba se raditi klizma (ne na vlastitu ruku, već striktno to radi veterinar) ili ako se i dalje ponavlja onda se radi kirurški zahvat na samoj zdjelici. Svakako biste se trebali savjetovati sa svojim veterinarom koji će Vam moći pomoći.

 

Cijepljenje psa starije dobi protiv zaraznih bolesti

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Martina Petrovic


Odgovara:
Martina Petrović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Pas (maltezer) je dosad primio sva obavzena i dodatna cjepiva, dobrog je zdravlja, ali obzirom da ima 13,5 godina ove godine ga ne želimo cijepiti ukoliko za to nema potrebe (barem ne svake godine) i previše koristi. Radi se o cjepivima Zoetis Vanguard  Da2Pi i Vanguard CPV-L. Molim Vas Vaše mišljenje o tim cjepivima i potrebi za cijepljenjem. Hvala unaprijed. Lp, Jana

O: Cijepljenje protiv štenećaka, parvoviroze, zarazne upale jetara, leptospiroze i koronaviroze nije zakonom obavezno, ali svakako predstavlja rutinu koju je preporučljivo provoditi. Od navedenih zaraznih bolesti mogu oboliti odrasli psi pa tako i stari psi (npr. parvoviroza pasa, zarazni hepatitis pasa, leptospira). Cijepivom protiv leptospiroze bi bilo preporučljivo cijepiti svake godine pogotovo ako sa ljubimcem često idete u prirodu (jezera, glodavci) gdje je češća mogućnost infestacije leptospirom. Virusne zarazne bolesti mogu biti jednako fatalne u bilo kojoj životnoj dobi pasa.

Predlažem Vam da se svakako posavjetujete sa Vašim veterinarom koji je upućen u zdravstveno stanje Vašeg ljubimca.