Povratak

Iznenadno češkanje i mogući uzroci

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan vesovic


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. med. vet.
Pet centar, Av. V. Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: Imam mačka 3 godine starog i u zadnje vrijeme sam primjetila da se dosta češka po vratu, liže, čisti više nego obično, ali me to češkanje po vratu najviše brine. Ne radi si rane, ali si je prorijedio dlaku. Nisam mu promjenila hranu, dala sam mu ampulicu prije oko mjesec dana, Broadline protiv unutarnjih i vanjskih parazita i ima na sebi još i ogrlicu protiv buha. Inače, mačak je redovno cijepljen i ako izađe van to je na kratko i većinom na povodcu. Ako može koji savjet. Hvala, Ivana

O: Iznenadna češkanja ljubimca najčešće se dovode u vezu s vanjskim parazitima. Međutim, trebalo bi uzeti u obzir i sve druge uzroke, kao što su različite promjene na tom dijelu tijela (paraziti u koži, gljivice, potkožni procesi...), poremećaji u ponašanju ljubimca, refleksi vezani uz promjene na nekim drugim dijelovima tijela (češkanja po ušima kao posljedica problema vezanih uz analne žlijezde).

S obzirom na lokaciju češkanja, trebalo bi posebno obratiti pažnju na stanje uški i slušnog kanala općenito. Slušni kanal, svojom anatomskom građom, predstavlja idealan medij za razvoj upalnih promjena, naseljavanje parazita, zadržavanje stranih tijela... Od parazita su najčešće spominjani ušni šugarci. Oni su relativno česti kod mačaka. Najčešći se radi o grinji Otodectes cynotis koja se nađe, nešto rjeđe, i kod pasa. Dominantni znak infestacije je intenzivno češanje područja uha i vrata te tresenje glavom kao i različita količina karakterističnih crno-smeđih naslaga u uhu, koje mogu imati neugodan, užegli miris. Ove grinje ne buše kanale u koži, kao "klasični" šugarci, već žive na površini vanjskog zvukovoda. Razvojni ciklus traje oko tri tjedna i odvija se u nekoliko stadija. Infestacija ušnom šugom izaziva upalu, uzrokuju jaku iritaciju i podražaj s posljedičnim češanjem. Koža na uškama i oko njih obično je oštećena, što omogućuje prodor bakterija i sekundarne infekcije.

Od drugih promjena, trebalo bi obratiti i pažnju vezano uz zubiće.

U svakom slučaju, savjetujem Vam da s ljubimcem posjetite svojeg veterinara. Isti će biti u mogućnosti pregledati ljubimca kao i utvrditi glavni razlog specifična ponašanja ljubimca. U skladu s postavljenom dijagnozom, odredit će se najprikladniji način tretiranja postojećeg stanja kao i odgovoriti Vam na sva pitanja vezana uz zdravlje i postizanje optimalne kvalitete života.

Korisne informacije o nekim od spomenutih tema možete saznati u našim ranijim odgovorima, pod sljedećim naslovima:

Analne vrećice, svrbež i poremećaji kože

Analne vrećice

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr