Povratak

Primarni i sekundarni uzroci proljeva u mačića / Metode liječenja proljeva

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Imam mačića starog oko 4 mjeseca i dobio je proljev. Problem je u tome što je prije nekoliko dana stao na karton premazan ljepilom. Pokušala sam skinuti lijepilo, ali je jako nemiran i neki dijelovi lijepila su preblizu koži pa ih ne mogu odstraniti. On si pokušava odstraniti lijepilo, ali ne ide. Brinem se je li proljev dobio od lijepila i kako da mu pomognem?
Unaprijed hvala. Viktorija

O: Proljev kod mačića nije rijedak problem. Do njega može doći, kao i kod starijih mačaka, zbog neadekvatne hrane koju su mačići spremni često puta pojesti. Osim ovog uzroka, proljev mogu izazvati crijevni paraziti, a može se raditi i o infekcijama različitim mikroorganizmima, poput bakterija i virusa. O crijevnim parazitima pisala je kolegica Zdravka Rumiha dr.med.vet. u odgovoru Crijevni paraziti. Raspon mogućih infekcija kreće se od bakterijskih infekcija, poput Salmonele, E.Colli ili Campylobacter vrsta, do akutnih virusnih infekcija kao što je panleukopenija i povremenih povećanja bujanja crijevnih bakterija i kvasnica.

U većini slučajeva prisutan je smeđi, tekući proljev, tjelesna temperatura može biti povećana, a u nekim slučajevima može se pojaviti i povraćanje. Hrana je primarni uzrok proljevu ako je došlo do prejedanja te ako se mačić hranio preteškom ili premasnom hranom, a proljev može biti i sekundarni, propratni simptom neke infekcije. Ako Vaša maca ima osjetljiv želudac preporuča se hrana sa sniženim udjelom masnoće, lako probavljiva sa srednje visokom razinom proteina uz više manjih porcija tijekom dana.

Za probleme gornjih dijelova crijeva Hill's feline i/d je vrlo učinkovita hrana. No, neki drugi problemi sa probavom zahtijevaju i drukčiju prehranu. Ako Vaš mačić, osim proljeva ne pokazuje druge znakove bolesti i liječenje kod kuće može dati rezultate. U početnim stadijima proljeva – prvih nekoliko dana, možete usporiti peristaltiku crijeva i uspostaviti normalne uvjete za probavu i posebnim hranama namijenjenim za probavne smetnje, kao što su Eukanuba Intestinal, RoyalCanin Intestinal, Purina Gastroenteric ili Hill's i/d. Naravno, pravovaljana primjena ove hrane ide uz veterinarski pregled ljubimca.

Mala je vjerovatnoća da je ljepilo uzrokovalo proljev kod mačića jer bi se njegovi tragovi vidjeli oko usta, a i mačić ne bi mogao uzeti značajnu količinu ljepila. Ipak, oprez nije suvišan. Ukoliko proljev potraje preporučujem da mačića odvedete veterinaru.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr