Povratak

Mačak šepa / Naotečena šapa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 


P:
Moj mačak je prije dva dana došao doma šepajući i ima dosta nabubrelu šapicu. Izbjegava stati na tu nogu, ali što se tiče prehrane i ostalog , sve funkcionira kako treba. Jagodice su mu neoštećene, a ni nema nikakvih vanjskih ozljeda. Tetin mačak je također prije par dana došao doma šepajući s nabubrelom šapom, ali mu je 3 dana mazala sa nekom masti za infekciju i sada je posve normalna noga. Neznam dali da i ja namažem ili ipak trebam posjetiti veterinara? Da li mogu šta učiniti da mu bude bolje ili će proći s vremenom ukoliko je došlo do ozljede ligamenata?
Korina


O: Lutanje, borbe i označavanje terena mačjih mužjaka često završavaju s teškim ozljedama, a nakon udarca automobila i smrtnim ishodom. Razmnožavajući se nekontrolirano s više ženki prenose se i neke zarazne bolesti i tumori.  Kod mačaka to je mačja sida (FIV) i leukemija. Mačori su skloni obilježavanju teritorija i to mokraćom koja je vrlo intenzivnog neugodnog mirisa, a nekad i fecesom.

Na granicama njihovih teritorija često dolazi do vrlo grubih borbi koje uglavnom završavaju težim ozljedama. Ozljede nastaju ugrizima ili grebanjem, ali mogu i nastati prilikom bježanja. Vrlo često mačke bježeći podlete pod automobil ili skaču preko ograda ili s veće visine gdje dolazi do ozljeda ekstremiteta različitog intenziteta. Često su to istegnuća mišića, tetiva ili ligamenata, o čemu možete pročitati u prijašjim odgovorima Šepanje i bolnost šape mačke - istegnuće ligamenta, mišića ili tetive i Ozlijeđena noga mačka.

Ugrizom mogu nastati ugrizne rane koje imaju malu ulaznu ranu, ali mogu rezultirati velikim apscesima. Ulazna rana se brzo zatvori, a u anaerobnim uvjetima se razmnože bakterije unesene slinom, što rezultira nastankom apscesa. Apsces karakterizira oteklina, temperiranost i fluktuacija, a nakon što sazrije može puknuti kroz kožu , gdje se vidi istjecanje gnoja i puno manja bolnost.
 
Mazanje "mastima za infekciju " može imati učinka kod vanjskih ozljeda, ali ne kod unutarnjih ozljeda mišića, tetiva i ligamenata.  Svakako ih Vam preporučila pregled u veterinarskoj ambulanti za kućne ljubimce, gdje vaš mačak može dobiti adekvatnu terapiju.  Osim toga, savjetujem Vam da razmislite o kastraciji jer biste na taj način smanjili broj takvih ozljeda i lutanja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr