Povratak

Činčila - pravilna prehrana, trošenje zubi i rizik malokluzije, zapetljana dlaka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Imam činčilu par tjedana i primjetila sam da mrvi hranu (pelete) dok jede, ne brusi zubiće baš često. Ima par drvenih igračaka, no samo ponekad gricka, za razliku od mog skočimiša koji pojede svo drvo i plastiku u jednom danu. Zanima me da li postoji mogućnost malokuzije? Da napomenem da jede, i ono smrvljeno pojede, ne slini, normalno pije i nisam primjetila promjenu u težini. Također, na dva mjesta kod stražnjih nogu ima malo zapetljanu dlaku, kako to otkloniti? Unaprijed hvala na odgovoru.
Lijepi pozdrav, Mana

O: Činčile su biljojedi, a njihova prehrana bazira se na sijenu i peletama, odnosno gotovoj hrani za činčile. Svježe povrće treba davati u manjim količinama, a voda treba biti stalno dostupna. Voće također treba davati u manjim količinama i to čak svaki drugi ili treći dan, jer previše šećera iz voća može dovesti do probavnih smetnji. Sijeno mora biti dostupno cijeli dan. Zubi činčile rastu neprekidno tijekom čitavog života i moraju se stalno održavati kako bi se izbjegle ozljede, bolesti ili uginuće.

Pojava kada zubi nisu fiziološki smješteni u čeljusti naziva se malokluzija, a njena je posljedica nepravilan rast i nepravilno trošenje zuba. U trenutku kada zubi prerastu svoju fiziološku dužinu, dolazi do otežanog ili potpuno onemogućenog uzimanja hrane, slinjenja (najčešće uočljivog na bradi i "podbratku"), usta su često otvorena, mršavljenja, neugodnog zadaha iz usta (ukoliko je došlo do ozljede i infekcije bukalne sluznice), suzenja iz oka, iscjetka iz nosa, ozljeda jezika itd.

Navode se tri glavna uzroka malokluziji: najčešće je to genetska predispozicija (skraćena gornja čeljust), zatim ozljeda te bakterijska infekcija. Kod genetskog, strukturalnog defekta, stalno rastući gornji i donji sjekutići ne dodiruju se kada životinja žvače. Posljedično, prerasli sjekutići uzrokuju znatnu traumu na jezik i rubne dijelove usne šupljine. Zubiće koji se ne troše potrebno je redovito skraćivati.
 
Glavni pokazatelji koji upućuju na oboljenje su gubitak apetita, inaktivnost, zadržavanje pretežno u kućici ili jednom kutu kaveza, nezainteresiranost za okolinu, te promjene na koži i dlaci. Osnovni simptom koji se javlja je prekomjerno lučenje sline. Zbog toga je krzno činčile na bradi, vratu, šapama i unutarnjoj strani usta stalno mokro.
 
Dijagnoza se uspostavlja kod veterinara kliničkim pregledom. Ukoliko su zubi već prerasli, najbolje je skratiti ih posebnim klještima ili posebnom turpijom.Preporučuje se da ovaj zahvat radi veterinar, da ne bi došlo do eventualnih ozljeda činčile.

Činčile je potrebno hraniti odgovarajućom hranom i davati im prikladne igračke koje će im omogućiti ravnomjerno trošenje zuba . Za to su najpogodnije razne vrsta drveća, koje se mogu ponuditi činčilama za glodanje – jabuka, kruška, bukva, vrba. U obzir dolaze i breza, lješnjak, glog i dud. Drvo se može davati kao svježa grana s korom i lišćem, kao cjepanica ili kao suho drvo. Dodatne korisne informacije o ovoj temi možete saznati i u ranije objavljenom odgovoru Pravilna prehrana i zdravlje činčile.
 
Činčile nije potrebno češljati, njihovo krzno je jako gusto (iz jedne folikule izraste 30 do 80 niti). Ako se eventualno dlaka zapetlja, činčila će je sama izvaditi. Češljanje nije dobro i stoga što činčila, kada je u opasnosti, ispušta krzno.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr