Povratak

Činčila ne pije vodu / Potrebna količina vode za ljubimca

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Kupio sam pre dva dana činčilu, ali čini mi se da možda imam problem. Jede hranu i živahna je i kupala se u pesku, ali čini mi se da uopšte ne pije vodu koja je u plastičnoj posudi. Koliko često one piju vodu i da li joj treba možda pojilica ili će piti iz posude? Možda noću pije ne mogu biti siguran, ali ipak sam zabrinut.
Unapred zahvalan, Nikola

O: Korisne savjete o činčilama kao kućnim ljubimcima možete saznati u našoj informativnoj rubrici Moj ljubimac/ Male životinje/ Činčila. O pravilnoj prehrani činčila pisala sam u ranije objavljenom odgovoru Pravilna prehrana i zdravlje činčile.

Količina vode koju pije činčila ovisi o vrsti i količini hrane koju jede. Ako konzumira svježu hranu, pit će malo vode ili je neće piti.Količine vode koju ljubimac popije ovisi i o temperaturi okoline te postotku vlage u zraku. Ljeti su količine konzumirane vode povećane u odnosu na zimu.

Također, povećana tjelesna aktivnost utječe na povećanje potrebe za vodom. Dio vode dobivamo i odvijanjem metaboličkih procesa u tijelu, a takvu vodu nazivamo metabolička voda.

Svaka živa stanica sadrži slobodnu ili vezanu vodu. Za održavanje života bitno je da se količina vode održava u određenim granicama. Vodu organizam dobiva hranom razgrađujući nutrijente koji daju energiju, te unosom tekućina (voda). Niti jedan drugi nutrijent nije uključen u tako mnogo različitih funkcija organizma kao voda. Pri manjim gubicima vode u organizmu javljaju se smetnje, a veći gubitak može izazivati smrt.

Tjelesnu tekućinu organizam može gubiti mnogo više nego je to uobičajeno, primjerice kod intenzivnog kretanja, u okolini sa visokom temperaturom, pri bolesnim stanjima koja uključuju vrućicu, povraćanje ili proljev, stanjima gubitka krvi... Pojavom žeđi, tijelo već ima potrebu za tekućinom, znači da je došlo do pomicanja ravnoteže tjelesnih tekućina, odnosno određenog gubitka vode, koji se treba što prije nadoknaditi.

Za razliku od ljudi, životinje lakše reguliraju zadržavanje tekućine u organizmu, što im olakšava preživljavanje u prirodi. Iz tog razloga, vjerojatno i Vaš ljubimac dobiva dovoljno vode.

Radi vlastite evidencije i kao mehanizam za utvrđivanje uzima li i u kojoj količini ljubimac vodu tijekom noći ili kada nije pod Vašim nadzorom, možete koristiti pojilicu na koju je moguće označiti točnu količinu vode koju ste i ostavili ljubimcu na raspolaganje. Tako je moguće i kontrolirati dnevni unos vode u organizam.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr