Povratak

Hrčak iznenada prestao piti iz pojilice / Važnost konzumiranja vode

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Moja hrčkica se u zadnje vrijeme ponaša čudno. Jednostavno je prestala piti vodu iz pojilice. Iako sam neki dan kupila novu jer sam mislila da je možda u pojilici problem. I sad sam primjetila da sam je na taj naćin dovela vjerojatno do ruba dehidracije Kao da je preko noći zaboravila kako se pije iz pojilice. Sad sam joj stavila malu posudicu sa vodom, ali je to hrčak koji je smotani i to sruši, a s obzirom da nisam u mogućnosti stražariti nad njom ne znam što da radim.
Bilo kakav savjet bio bi dobrodošao.
Hvala. Ines

O: Pojilica je spremnik s vodom koji završava cjevčicom u kojoj je metalna kuglica, osiguravajući pouzdanu opskrbu čistom vodom za piće. Njihova najveća prednost je eliminacija zagađenja vode, ali i minimalni gubitak vode. Vrlo je bitna visina postavljanja pojilice koja se mora prilagoditi visini životinje. Kod uzimanja vode glava mora biti dignuta prema gore kako bi voda tekla direktno u usta.

Mali glodavci su vrlo osjetljivi na nedostatak vode pa im davanje više svježeg voća i povrća bitno umanjuje potrebu za vodom. Uzimanjem povrća ponekad i prestanu piti vodu. Ipak, svježa uva uvijek treba biti ponuđena ljubimcu.

Kao zamjena za poilice se koriste keramičke zdjelica, ali krećući se nastambom životinje ih brzo zatrpaju steljom i ostacima hrane.

Razlog zašto je Vaša ljubimica "zaboravila "piti iz pojilice možda je vezan za zdravstveno stanje usne šupljine i veličine zuba. O toj temi pisao je detaljnije kolega, u ranije objavljenom odgovoru naslovljenom  Skraćivanje zuba hrčka i moguće komplikacije. Savjetujem Vam pregled ljubimice u ambulanti, kako bi se isključilo poremećeno zdravstveno stanje usne šupljine.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr