Povratak

Ispadanje dlake u kunića i mogući uzroci

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
elena-tijan1

 
Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam kunića starog 7 mjeseci. Prije par dana sam primjetio da joj je krzno opalo na lijevom boku u prečniku od 3 cm. A danas sam primjetio da ima po jednu ranicu, otprilike na istom mjestu, iste veličine, na zadnjim šapama. Ranice ne krvare, već izgledaju kao ogrebotine, a na mjestu na kome je opalo krzno, koža je čista, bez ikakvih fleka, i počele su da rastu nove dlake. Pošto nisam upućen kako se odvija linjanje kod kunića, molim vas da mi objasnite o čemu se radi i da li treba da nešto preduzmem.
Pozdrav i unaprijed hvala! Dejan


O: Ispadanje dlake može kod kunića biti različitog porijekla.

Budući ste naveli kako je koža kod Vašeg ljubimca nepromijenjena te kako na mjestima navedenih promjena već izrasta nova dlaka, najvjerojatnije je riječ o linjanju. Više o tome možete pročitati u odgovorima mojih kolegica Kunić i gubitak dlake (linjanje) te Linjanje ili kožna bolest kod kunića?

U slučaju da se uz okrugla područja bez dlake javi i perutanje odnosno ljuskanje kože, mogli bismo posumnjati i na gljivičnu infekciju, o kojoj sam više pisala u ranijem odgovoru Područja bez dlake na krznu kunića - sumnja na gljivičnu infekciju.

Od ostalih uzroka u obzir mogu doći paraziti (buhe, šuga..), alergije, bakterijske infekcije, urin (nadraživanje kože), trudnoća ili lažna trudnoća (čupkanje krzna), hormonski poremećaj (štitnjača), pretjerano uređivanje (npr.iz dosade) ili nedostatna prehrana.

Točna dijagnoza postavlja se isključivo detaljnim kliničkim pregledom pa u slučaju da primjetite još neke promjene na koži (kraste, ljuskanje, crvenilo) ili da se područja bez dlake znatno prošire onda svakako preporučam posjet veterinaru.

Do tada savjetujem da kuniću osigurate što kvalitetniju prehranu, raznovrsno svježe povrće, sijeno po volji te uvijek dostupnu svježu vodu. Također, svakodnevno uređivanje i iščetkavanje otpale dlake olakšat će i pomoći kuniću u smanjenju nelagode tijekom procesa linjanja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr