Povratak

Krastice na submandibularnoj žlijezdi kod kunića / Žuljevi na nogama kunića i pododermatitis (upala kože tabana)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam kunića starog 4 godine, nekastriranog. U posljednje vrijeme, zadnjih 2-3 tjedna pojavile su se krastice na submandibularnoj žlijezdi. U čemu može biti problem? Kunić se redovito čisto, dvaput dnevno šeta stanom, hrani se sjemenkama, povrćem i slamom. U periodu pojave krastica promjenjen mu je proizvođač hrane zbog mekane stolice koja je sada bolja. Također, napomenula bih da mu se povremeno pojave žuljevi na stražnjim nogama koje uspiješno liječim propolis kapima.  Imate li preporuku što sa žlijezdom i neku prirodnu metodu kojom bi mu se moglo pomoći? Unaprijed zahvaljujem, Anamarija

O: Općenito o submandibularnoj žlijezdi kod kunića pisala je kolegica u ranije objavljenom odgovoru Submandibularna žlijezda u kunića.

Nekoliko je uzroka pojavi krastica koje opisujete na žlijezdi. Najčešće su one posljedicom nakupljanja sekreta (odnosno voska) žlijezde, a naročito ako su krastice žućkaste boje, a okolina nije zacrvenjena i ne izaziva svrbež.

Sljedeći uzrok leži u činjenici kako su oni kunići koji piju vodu iz posudica skloniji razvijanju dermatitisa (zbog zadržavanja vlage na dlaci ispod brade), najčešće bakterijske etiologije, a takvo stanje obično je popraćeno pojavom crvenila i iritacije.

Ukoliko se radi o nakupini sekreta, možete pokušati mjesto očistiti mekom pamučnom krpicom natopljenom toplom vodom. Jedino, prethodno provjerite nije li dlaka oko žlijezde zapetljana pa da se po potrebi skrati škarama kako bi se područje moglo dobro očistiti.

Ukoliko je, pak, dermatitis u pitanju, ljubimca odvedite kod Vašeg veterinara kako bi se pregledom utvrdilo koji je uzrok dermatitisu te po nalazima pretraga preporučila terapija. Kako je tek na osnovu nalaza pretraga i uzročniku moguće preporučiti terapiju, na žalost, ne mogu znati kakav bi homeopatski pripravak pomogao stanju.

Vezano, pak, uz Vašu dvojbu o hrani kao uzroku pojave spomenute promjene, moram skrenuti pozornost na činjenicu kako je hrana mogla pogodovati pojavi krastica ako se u ambulanti postavi sumnja na alergiju, a naročito ako su promjene nastale dan do dva od promjene hrane. No, alergije najčešće prate neki od sljedećih simptoma: rekurentno, učestalo kihanje, bistri iscjedak iz nosnih otvora, odnosno konstantno vlažan nos, crvene, suzne oči, te iritacije kože, ponekad čak u tolikoj mjeri da kunić konstantno trlja lice šapama ili čak o pod/ podlogu. Simptomi su najčešće prisutni generalizirano, dok ovakve lokalizirane promjene koje ste naveli mogu upućivati na samostalne zdravstvene probleme žlijezde.

Što se pojave žuljeva tiče, prevencija je najosnovnija. Osnova zdravlja kunića je držanje u pravilnim zoohigijenskim uvjetima te zdrava hranidba. Kao stelju (podloga na dnu kaveza) najpogodnija je piljevina iz razloga što je mekana i što upija mokraću. Sijeno i slama nisu nikako pogodne za podlogu jer ne upijaju mokraću i imaju oštre slamke koje mogu mehanički ozlijediti šapice i kožu, a urin ih dodatno nagriza. Pošto se urin ne upije njegovo isparavanje, to jest isparavanje amonijaka, nadražuje dišni sustav i oči tako da bi i to moglo izazvati iritaciju očiju.

Držanje životinje na gruboj stelji, žičanoj podlozi kao i pretilost uzrokuje stanje na šapama zvano pododermatitis, tj. upalu kože tabana. Dolazi i do odebljanja sloja kože, upale u dubljim dijelovima, samim time jače prokrvavljenosti i nastane oteklina. Prije navedeni čimbenici držanja uzrokuju oštećenje kože na toj oteklini i nastane rana koja zbog opet istih razloga teško zacijeljuje i nastane čir. Infekcija može prodrijeti duboko u tkivo i uzrokovati upalu kosti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr