Povratak

Kuniću suze oči

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Imam predivnog patuljastog kunića kojem suze oči, što me jako brine. Prije sam se već obratila Pet centru i dobila odgovor za kapi što je prije pomoglo i mislila sam, kako su bili ljetni mjeseci, da je to možda od propuha iako smo jako pazili na njega i trudili se da nikad ne bude izložen nekim lošim uvjetima. Ali to sada traje neko vrijeme i kod nas u Osijeku ne znam nikog tko je dovoljno stručan za kuniće. Vidjela sam da u Zagrebu ima baš posebna ambulanta za male životinje, ali to nam je malo daleko. Čitala sam kako to može biti prilično opasno jer ti suzni kanali mogu uzrokovati niz ozbiljnih problema. Veterinar koji mu skraćuje sjekutiće i noktiće je opipao izvana obraze i rekao kako mu se sve čini u redu. Kunić normalno jede svu hranu, sijeno baš ne voli, ali ga jede, gricka grančice, veseo je i sve se čini u redu osim što mu suze okice, desno više nego lijevo. To nije jako, oči mu izgledaju bistro, samo mu dlaka oko oka bude mokra. Živi u kući, ne ide van, ne druži se s drugim životinjama, jedino nekad ode iza ormara - to je jako uzan prostor, kako tamo prođe ne znam, ali tamo se ne može prići i usisati pa mu je to tako možda od te prašine, ne znam? Ali, jako se brinem. Veterinar je također rekao da mu se mogu oči "brisati" kamilicom, a na netu sam opet čitala da se to ne radi. Zanima me

može li se u Pet centru kupiti neki antibiotik jer možda je neka upala u pitanju? Koliko sam mogla vidjeti, Vaši veterinari imaju puno više informacija o tako malim životinjicama pa Vas zato molim za pomoć.

Unaprijed hvala, Sara

O: Konjuktiva ili spojnica je sluznica koja prevlači gornji kapak pa bjeloočnicu, prelazi preko rožnice kao njen epitelni dio i prekriva donji kapak. Na konjuktivi se mogu javiti rane uzrokovane mehaničkim povredama, a najčešće stranim tijelom, zatim iritacije parama kiselina i lužina. Upala konjuktive naziva se konjuktivitis, a može biti izazvana cijelim nizom uzroka - od mehaničkih (prašina, dim, strano tijelo, trauma), kemijskih (lužine, kiseline), toksičnih, virusa, bakterija i parazita. Osim toga, može biti popratna pojava nekih bolesti unutarnjih dijelova oka ili simptom organskih i infektivnih bolesti( tularemija, miksomatoza). Može biti i posljedica alergijske reakcije te posljedica nepovoljnih higijenskih uvjeta (povećana koncentracija amonijaka) ili manjka vitamina A i C.

Uvijek obolijavaju oba oka, konjuktiva je zažarena (izrazito crvena, što se provjerava potezanjem kapka prema dole), vlažna i otečena, a istovremeno je prisutna povećana sekrecija suza (epiphora). Prvo je iscjedak proziran pa postaje sve gušći i neprozirniji, kapci se sljepljuju, javlja se i svrbež. Nakon 14 dana dolazi do ozdravljanja ili bolest prijeđe u kronični oblik.

Potrebno je ispirati spojnicu preparatima kao što su Ophto-lavas, Optiseptyl ili Optivet. To su sterilne izotonične otopine, adstrigentnog i antiseptičnog djelovanja, koje na higijenski način uklanjaju prljavštinu, iscjedak i eventualna strana tijela.

Suzni aparat čine: suzna žlijezda, ekskretorni kanali s otvorima, suzna vrećica, suzni kanalić i nosni izvodni kanal. Suzna žlijezda se može upaliti, ali kao popratna pojava konjuktivitisa, periostitisa i ostitisa te začepa izvodnog kanala (parazitima, stranim tijelom). Upala može biti akutna ili kronična, akutna kad uzročnici gnojenja dođu u suznu vrećicu. U predjelu suzne vrećice nastaje oteklina i crvenilo, a životinja pri palpaciji pokazuje bolnost te povišenu tjelesnu temperaturu. Uzrok kronične upale je sraštenje, začepljenje ili suženje nazolakrimalnog kanala, a životinji neprestano kaplju suze (epiphora) preko ruba vjeđe. Epiphora nastaje ili reflektorno, kad je podražen n.trigeminus ili n. opticus (područni živci) ili kad je spriječeno otjecanje suza prirodnim putem. To se obično događa kod smetnji u prohodnosti suzonosnog kanala, inverzije vjeđe, ektropije i kronične upale suzne vrećice. Prilikom sraštenja, začepljenja ili suženja suzog kanala suze također neprestano kaplju (epiphora), koža ispod unutrašnjeg očnog ugla je vlažna te se javi i konjuktivitis te keratitis.

Upale oka ili okoline oka se trebaju terapirati antibiotskim kapima ili mastima za oči. Pošto kod nas nema registriranih kapi ili masti za terapiju očiju kod životinja, u veterinarskoj medicini koristimo kapi ili masti za ljude, koje možete kupiti samo u humanim ljekarnama. Pošto se lijekovi koji sadrže antibiotik izdaju isključivo uz napisani recept, koji može napisati dr. vet. medicine nakon pregleda životinje, svakako kontaktirajte neku od  specijaliziranih ambulanti za kućne ljubimce.

Liječenje očiju je vrlo slično kod svih životinja pa tako i glodavaca, stoga vjerujem da će svaki veterinar u Osijeku moći propisati terapiju za vašeg kunića.

Pošto ste naveli da ste koristili neke kapi za oči, ako su bile antibiotske potrebno se pridržavati preporučene doze i dužine trajanja liječenja jer zbog neadekvatnog liječenja  može doći  i do rezistencije na antibiotik i kronične upale te posljedično čestih akutnih upala koje se vrlo teško liječe. Bitno je da se propisani lijek koristi prema uputi veterinara. O istoj temi možete pročitati i u prijašnjem odgovoru Crvenilo, otečenost i suzenje (iscjedak) iz očiju kunića kolegice Dragice Nemeš, dr. vet. med.

Nadam se da će Vam ove informacije biti korisne.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr