Povratak

Piletina i crvi u ishrani hrčka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam hrčka, s njim je sve u redu. Dala sam mu komadić kuhane piletine bez ikakvih začina i jako mu se svidjelo, pa me zanima da li mu išta može biti?

O: Hrčak koji se hrani hranom koja je od strane proizvođača definirana kao hrana namijenjena za hrčke ima sve predispozicije da se može osigurati optimalna kvaliteta života, s nutricionističkog stajališta. Naime, proizvođači ovakvih hrana su uzeli u obzir sve potrebe organizma hrčaka te u skladu s njima osigurali sve nutritivne elemente potrebne za fiziološko funkcioniranje svih organa i organskih sustava.

Općenito gledajući, u divljini se ova životinjska vrsta hrani s različiti sjemenkama, biljem i insektima (omnivori). Stoga, mogli bi im kao dodatni izvor proteina dodavati i malo proteina animalna podrijetla, kao što je kuhana piletina, crvi brašnari,... Međutim, ovdje se mnogi uzgajivači ove životinjske vrste slažu da bi to trebalo biti u iznimno malim količinama, odnosno čisto kao poslastica.

Također, piletina bi trebala potjecati od bijelog mesa, nezačinjena i kuhana.

Više informacija o prehrani hrčaka možete saznati u ranije objavljenom odgovoru kolegice, nasovljenom Prehrana hrčka - meso i hrana za ljude.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr