Povratak

Spolna zrelost u hrčaka / Rana gravidnost

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljiljana-vrhovac1

O:
Dosezanje spolne zrelosti  sirijskih hrčka oba spola je prosječno u dobi od 90 dana, makar ženke mogu ući u prvi estrus (spolna faza tjeranja) već u dobi od 35 dana.

.,

Odgovara: mr. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med., Pet centar, Drvinje 1, Zagreb 


P:
Prije mjesec dana dobila sam na poklon ženku sirijskog hrčka za koju mi je rečeno da je tada bila u dobi od 2 mjeseca. Dobila je 7 mladih. Problem je što su sada 17 dana stari i po mojoj procjeni uz pomoć 'literature' samo se jedan od njih normalno razvija. Svi su vrlo aktivni i kreću se po kavezu te samostalno jedu, no svi osim jednog su upola manji od njega i oba ili jedno oko im je zatvoreno sa tragovima osušene krvi i neki imaju male ranice po njuškici. Majka i mladunci vrše veliku nuždu u kućicu pa sam uspjela samo jednom očistiti gnijezdo, iz straha da ih majka ne pojede ili odbaci jer je nakon tog čišćenja bila vrlo uplašena pa ih nisam htjela uznemiravati. Sada me ipak strah da nije do došlo do infekcije i zanima me kakve posljedice može na ponašanje hrčka ostaviti rana gravidnost. Koliko dugo ih mogu ostaviti sa majkom budući da se sporije razvijaju s obzirom na vrijeme kada nastupa njihova spolna zrelost kako bih spriječila parenje? Hvala. Ariana


 Ženke su poliestrične, što znači da se mogu pariti kroz cijelu godinu. Spolni ciklus traje 4 dana, a parenje najčešće nastupa uvečer. Dok se približava estrus, vaginalni iscjedak ženke je tanak, končast i proziran. Kraj estrusa obilježava pojava obilnijeg, čvršćeg zamućenog iscjetka. Ženka se pari obično treći dan nakon pojave tog iscjetka. Ukoliko 5. i 9. dana nakon parenja nema iscjetka, ženka je vjerojatno gravidna.
Prosječno, graviditet traje 16 dana, a na svijet donose 5 - 9 mladih. Mladi se odbiju od sisanja 21. dana, a postaju spolno zreli 2 - 18 dana kasnije. To znači da se intervali podmlatka mogu ponavljati svakih 35 - 40 dana.  Mladunci koji samostalno jedu i piju, bez obzira na veličinu, s napunjena tri tjedna mogu biti odvojeni od majke.

O podizanju legla hrčaka pisao je kolega u već objavljenom tekstu Leglo hrčaka
Rana gravidnost uz dostatnu prehranu i njegu neće ostaviti psihofizičke posljedice na životinjici, ali veličina mladunaca potvrđuje pravilo da spolna zrelost svakako ne predstavlja i rasplodnu zrelost.
Ranice i tragovi krvi ukazuju na povrede koje je mladuncima najvjerojatnije nanijela majka. Već odvojene mladunce bi bilo dobro odnijeti na veterinarski pregled kako bi se mogla postaviti dijagnoza i prema tome provesti terapija.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr