Povratak

Upala kože tabana kunića (pododermatitis) i tretman bolnih šapa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Trebam pomoć. Naš patuljasti zec već par dana ima crvenilo na jednoj prednjoj i zadnjoj nozi (desna strana). Šapice su mu ogoljene i crvene, kao na slici, i jako slabo se kreće, vjerovatno je bolno. Stalno liže stopalo. Inače nema nekih drugih promijena, samo prije 7 dana smo mu promijenili suhu hranu. Inače jede, ima stolicu, mokri,s ve je redovno i u redu. Interesuje me šta može biti uzrok, s obzirom da on boravi u kavezu i u kući. Savjet ili bilo kakva pomoć bi nam dobro došla. Unaprijed zahvaljujem. Enisa

O: Slika je veoma pomogla, zahvaljujem se na tome i moram reći da je područje na stopalima odnosno šapicama prilično loše. Naime, iz viđenoga rekla bih da se kod Vašeg ljubimca radi o pododermatitisu, tj. o upali kože tabana pa čak usudila bih se reći, kao da se vide i žuljevi, na ovim crvenijim mjestima.

Kod pododermatitisa dolazi i do odebljanja sloja kože, upale u dubljim dijelovima, samim time jače prokrvavljenosti i nastane oteklina.

Držanje životinje na gruboj stelji, žičanoj podlozi, u nedovoljno higijenskim uvijetima, predugački nokti čime je narušen prirodni stav noge, energetski prejaka hrana uz premalo kretanja kao i posljedična pretilost kunića samo su neki od mogućih razloga pojave ovog tipa upale. Navedeni čimbenici držanja uzrokuju oštećenje kože na toj oteklini i nastane rana koja zbog opet istih razloga teško zacijeljuje i nastane čir. Infekcija može prodrijeti duboko u tkivo i uzrokovati upalu kosti.

O samoj bolesti i uzrocima iste pisali su već i moji kolege, u ranije objavljenim odgovorima Promjene na stopalima kunića / Pododermatitis i Promjene oko noktiju kunića - ulcerozni pododermatitis, žulj ili gljivice?

Moja preporuka bi svakako bila da na pod kaveza neko vrijeme stavljate samo papirnate ručnike ili ga pustite bez podloge kako bi spriječili dodatnu iritaciju i onečišćenje rane sa česticama piljevine, sijena ili slame, te da učestalije mijenjate podlogu kada se kunić pomokri ili obavi "veliku" nuždu. Na taj način, s učestalijim održavanjem higijene, spriječit ćete dodatno nadraživanje kože tabana i razvoj sekundarne infekcije na upaljenoj koži.

Isto tako, preporučam Vam da šapice nekoliko puta dnevno čistite nekim od antiseptičkih otopina za kožu poput Betadine otopine na bazi joda ili da potražite u ponudi naših ljekarni antiseptički sprej na prirodnoj bazi sa aromatičnim travama, Vetoqunol Cothivet. Sprej je vrlo uspješan u pospješivanju zaraštavanja rana i sa aktivnim ekstraktom biljaka koje vrlo blago ali učinkovito spriječavanju naseljavanje bakterija i ostalih mikroorganizama na već oštećenu kožu.

Nakon što šape tretirate antiseptikom, pustite da se koža posuši te potom na suhu kožu dobro bi bilo aplicirati Flogoderm mast koju također možete naći u ponudi naših ljekarni. Mast sadržava vazelin, lanolin te eterična ulja lavande i namjenjena je za njegu kože izložene vanjskim utjecajima te za ublažavanje upalnih procesa na koži i sluznicama različitog porijekla. Na tako namazane šape može se staviti i sterilna gaza pa preko nje povoj kako bi se masti omogućilo dulji učinak na upaljeno mjesto i naravno spriječilo kunića da poliže sredstvo sa šapica.

Svakako pratite situaciju na dnevnoj bazi i redovito previjajte rane, nakon 2-3 dana bi se već polako trebao vidjeti napredak i olakšanje stanja kuniću u smislu da ćete prvo primjetiti da manje šepa.

No, ukoliko stanje ne bude niti nakon par dana bolje i ako kunić počinje pokazivati znakove smanjenog apetita ili da se odbija kretati, bude potišten ili se na šapicama pojavi bilo kakav iscjedak i neuobičajen miris upućujem Vas da se javite Vašem veterinaru kako bi se pristupilo ozbiljnijem liječenju.

Ne preporučam da sami krenete liječenje antibioticima jer su kunići osjetljivi na neke vrste antibiotika pa se stanje može još dodatno pogoršati. Uz preporuku kako tretirati rane svakako dodajem i preporuku o dodatnom vitaminiziranju kunića (kapi Beaphar Cavi-vit, Versele-laga Opti-vit, Vetnil Vita Vet C)  kako bi se narušeni lokalni imunitet čim prije uspostavio i pospješilo izlječenje Vašeg kunića.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr