Povratak

Gubitak ravnoteže / Upala zubnog mesa i prevencija problema u usnoj šupljini

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam jedno pitanje jer me malo panika uhvatila u vezi mačke. Naime, imam staru mačku 15 godina koja je jako vitalna za svoje godine, čuje, vidi, jedino što sam par puta imao problema s njom zbog upale desni. Na moju sreću, primjetio sam da se jučer čudnije ponasala navečer, da ju je boljelo jer nije jela pa sam se obratio veterinaru koji živi preko puta mene. On ju je pregledao, rekao da je upala desni i dao joj antibiotik. Mačka jede više, to sam primjetio, ne odbija hranu, ali jako tetura i gubi ravnotežu. Malo me to zabrinulo. Je li to zbog antibiotika ili...? Molim vas za odgovor. Također me zanima, kako da liječim probleme sa desnima jer tablete Stomorgyl skoro pa je nemoguće da joj uvalim u hranu. Nekad uspijem nekad ne, pa zbog toga i prekidam terapiju.  Postoji li druga opcija, alternativa? Elvis

O: Općenito, u mačaka za osjećaj tjelesne ravnoteže bitna su tri osjeta: osjet vida, statički osjet te vlastiti osjet, koji dolazi iz mišića, mišićnih tetiva i zglobova. Svi zajedno, s njihovim središtima u mozgu te autonomnim živčanim sustavom, refleksno usklađuju rad mišića i ravnotežu.

Iako su sva ta tri osjeta bitna, ravnoteža se najčešće povezuje sa statičkim osjetom, čije je sjedište u unutarnjem uhu.

Najčešći uzroci gubitka ravnoteže su: položajna vrtoglavica (koju uzrokuje neprimjeren pokret ili položaj glave), zatim upala živca predvorja unutarnjeg uha, tumor slušnog živca, poremećaji cirkulacije u unutarnjem uhu kao i poremećaji protoka krvi u mozgu, te promjene struktura vratne kralježnice (koje su najčešće vezane uz stariju životnu dob).

Postavljanje točne dijagnoze iziskuje niz dijagnostičkih postupaka: od pregleda oba uha, nosa, ždrijela i grkljana, preko neurološkog i očnog pregleda, nalaza ortopeda, te pretraga srca i cirkulacije.

Navodim Vam ove činjenice iz razloga što nije uobičajena nuspojava u mačaka na aplikaciju antibiotika simptomi koje ste primijetili u ljubimice. No, kako mi nije poznat antibiotik dan u terapiji zdravstvenog problema u Vaše mačke, ne mogu niti tvrditi da ne postoji mogućnost, pa biste se o tome svakako trebali posavjetovati sa Vašim veterinarom.

Više o upali zubnog mesa u mačaka možete pročitati u već ranije objavljenom odgovoru kolegice Tanje Krulc, dr.vet.med. naslovljenom Gingivitis - upala zubnog mesa.

Kao dodatnu informaciju u svrhu preveniranja problema u usnoj šupljini Vaše mace spomenula bih kako iako mekana hrana, koja je u ovom slučaju jedini izbor da mačka može jesti, istovremeno predstavlja i problem jer dolazi do još jačeg nakupljanja zubnog plaka. Da biste to barem malo spriječili savjetujem Vam da lokalno tretirate zubno meso nekim od pripravaka koji sprječavaju nakupljanje zubnog plaka i smiruju upalu. U ponudi Pet centra imamo Sprej za zube sa enzimima (Orme Naturali) za zube za pse i mačke kojim se jednom dnevno nasprejaju zubi i usna šupljina (4-6 špricaja, ovisno o veličini i težini), najbolje nakon zadnjeg dnevnog obroka. Nije potrebno ispirati i četkati, iako se može. Zatim, Orozyme gel, prozirni gel bez okusa i mirisa za oralnu higijenu pasa i mačaka. On sadrži peroksidaza sistem enzimski kompleks koji inače sadrži slina i koji pomaže održavati normalnu ravnotežu mikroorganizama u ustima. Djelatna tvar oplakuje zube i zubno meso u kontaktu sa njom. Enzimski kompleks prodire u plak, ulazi u bakterijske stanice i na taj način izvore energije za bakterijski rast.

Lokalno tretiranje je samo potporno, stoga, ukoliko se stanje zakomplicira jačom upalom, potreban je odlazak do veterinarske ambulante kako bi se napravio pregled usne šupljine i stavilo macu na sistemsku antibiotsku terapiju dok joj se stanje ne popravi.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr