Povratak

Hipoglikemija / Uzimanje uzorka krvi za dijagnostiku

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam mačka starog 5 godina pozitivnog na FeLV. Normlano se ponaša, jede i pije, ali... Primjetila sam da se pred jutro (cca 5 h)  ponekad trese (stanje slično predenju, ali ne vibrira nego kao da se utroba grči, vrlo slabo- ne vidi se na pogled, ali na dodi se osjeti blago grčenje utrobe).  Veterinar je posumnjao na hipoglikemiju, ali na vađenju krvi imao je povišenu razinu glukoze 8,92- dakle neznatno.Rečeno mi je da pokušam, kada to primjetim staviti na zubno meso malo tekućeg meda. Pokušala sam i pali. Nakon 30-tak sekundi prestanu drhtaji i mačak se diže i odlazi jesti  (ispobano tri noći/jutra za redom). Ostatak dana se ponaša normalno. Veterinar nam je rekao da je teško mački provjeriti stvarno stanje glukoze u krvi radi uzbuđenja koje osjeća kada dođe kod veterinara radi čega razina glukoze može biti viša na nalazima nego je to realno. Doma imam glukometar i mogla bih mu kod kuće izmjeriti šećer, čak i u vrijeme kada se dogode ti grčevi, što bi moglo dokazati sumnju na hipoglikemiju ili ju opovrgnuti, ali ne mogu mu izvaditi krvi dovoljno za glukometar. Pokušala sam sa onim apartaićem sa iglom ubosti u stražnju stranu uha (tako mi je rečeno) ali nije izašlo. Iglu sam namjestila na najjači ubod.

Kako (kod kuće) izvaditi mački dovoljno krvi za glukometar?
Lijepi pozdrav, Evica

O: Hipoglikemija predstavlja stanje kod kojeg je smanjena količina glukoze u krvi. U većini slučajeva, hipoglikemija ne predstavlja oboljenje nego indikaciju nekog od zdravstvenog poremećaja. Tako, hipoglikemija se najčešće dovodi u vezu s dijabetes melitusom - šećernom bolesti kao i lijekovima koji se koriste u tretiranju šećerne bolesti. Više o šećernoj bolesti u mačaka možete saznati u odgovoru kolegice Tanje Krulc, dr. vet. med. naslovljenom Šećerna bolest (Diabetes mellitus) u mačaka.

Kliničku sliku hipoglikemije prati drhtanje mišića, slabost, ataksija, napadaji, gubitak svijesti i veslanje nogama, a u teškim slučajevima koma.

Oscilacije u  razini glukoze u krvi kao i njene nepravilne vrijednosti može uzrokovati i stres, kao što ste i naveli - boravak kod veterinara te uzimanje krvi za dijagnostiku. U tu svrhu, ponekad je moguće uzeti uzorak krvi za mjerenje i u vlastitom domu. U tu svrhu najčešće se uzima kap krvi iz vene koja se nalazi na vanjskom rubnom dijelu uške. Naravno, prije uzimanja krvi, potrebno bi bilo stvoriti optimalnu anti-stresnu situaciju kod mačaka (ugodnu i opuštajuću za ljubimca). Također, poželjno bi bilo malo i zagrijati područje uške npr. prislanjajući bocu s toplom vodom na samu ušku (cca. 30-60 sekundi). Krv se uzima na sredini vanjskog ruba same uške pridržavajući ušku palcem i kažiprstom. Nakon što se probije vena, potrebno bi bilo malo pričekati kako bi se stvorila kapljica krvi dovoljno velika za očitavanje na glukometru. Ako se ne stvara dovoljno velika kapljica, možete lagano i masirati ušku, a sve da se dodatno potjera nešto krvi u mjesto namijenjeno za uzimanje kapljice.

U svakom slučaju, savjetujem Vam da se ponovno obratite svojem veterinaru. Isti će biti u mogućnosti pokazati Vam kao i dodatno pojasniti na koji način je moguće uzeti krv za utvrđivanje razine glukoze, a da se pritom stres kod ljubimca svede na najmanju moguću mjeru. Također, u dogovoru s njim biti ćete u mogućnosti postaviti prikladnu trenutnu dijagnozu zdravstvena stanja ljubimca te u skladu s njom odrediti najprikladniji način tretiranja postojećeg stanja kao i odrediti najbolju skrb za njega.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr