Povratak

Mačka čupa i jede vlastitu dlaku / Dugodlake mačke i problemi s gustom dlakom / Stres

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
natasa loncar


Odgovara:
Nataša Lončar, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Mačka ima dugu dlaku, nije perzijska. Ima stalni nagon za hranom i nakon toga je popila tablete za gliste, a odnedavno je počela čupati i jesti svoje dlake. Veterinar kaže da to nije strašno, ali ja smatram da nije bezopasno. Mislim da ima nekih želučanih problema, a kako veterinar kaže da je sve ok ne znam što da napravim. Trebam Vaš savjet.
Lijepi pozdrav, Petra

O: Čupanje i ingestija dlake u mačaka može se pojaviti iz nekoliko razloga. Naravno, prvenstveno bi se trebao otkriti uzrok kako biste uopće mogli zaustaviti mačku da se dalje čupa.

Jedan od mogućih uzroka je alergija, bilo kontaktne naravi ili alimentarne. Stoga Vam savjetujem da provjerite je li se štogod mjenjalo u okolini gdje mačka obitava (nova prostirka, novi tepih...), je li možda koža presuha od učestalog kupanja (ukoliko je kupate), jeste li ste mijenjali šampon i slično.

Također se zna dogoditi u dugodlakih mačaka da zbog nedovoljne prozračnosti kože, uslijed duge i guste dlaka, mačka počne čupati dlaku jer koža postane iziritirana te smeta i živcira mačku kojoj jedini nagon onda postaje čupanje. Stoga savjetujem, ukoliko već niste, da nabavite i Furminator četku za mačke, koja je dostupna i u našim trgovinama, te da dobro isčešljate mačku, dva puta tjedno.

Također, moguće je da se radi o alergijskoj reakciji na sastojke hrane pa ako ste nedavno mijenjali hranu ili učestalo mjenjate različite vrste hrane, savjetujem da izaberete jednu opciju hrane ili da pokušate koristiti hipoalergenu medicinsku hranu i samo njome hranite mačku tijekom barem mjesec dana – u tom periodu bi se trebao vidjeti napredak ako se uistinu radi o alergiji na hranu.
 
Ponekad se, međutim, ovakvo ponašanje može javiti i zbog stresa. Stres u mačke može se ustanoviti po obrascima ponašanja. Mačka ne jede ili stalno jede, učestalo mijauče (više nego je to uobičajeno), općenito se ponaša čudno, konstantno se mota oko nogu i traži pažnju ili Vas jednostavno ignorira. Ako je u pitanju stres, tada možete Vašoj mački pomoći. Provjerite je li se nedavno dogodilo nešto što bi promjenilo dnevnu rutinu mačke (npr. prisutstvo novog člana obitelji ili se netko možda odselio, jeste li ste uzeli novog ljubimca ili nešto slično...).

Naposljetku, učestalo i opsesivno uređivanje moguće je jednostavno zbog karaktera same životinje, a moguće je da se radi i o opsesivno kompulzivnom poremećaju. U tom slučaju mački možete pomoći tako da joj nabavite nove igračke, grebalicu, mačju metvicu (catnip) te je zabavite tijekom dana tako da što manje misli na čupanje i grickanje dlake.
 
Nažalost, niste naveli na kojim mjestima mačka čupa dlaku. Naime, u mačaka se može po javiti neurodermitis, a očituje se kao konstantno lizanje i čupanje dlake zakoljenog područja. Nakon nekog vremena učestalog lizanja, živčani okrajci u podkožju spoje se u neuralnu ploču koja tada konstantno iritira i podražuje životinju na daljnje čupanje. Ovaj je problem izuzetno teško riješiti te se vlasnici s time nerijetko "bore" cijeli život mačke.
 
Koji god bio uzrok ovom ponašanju, nije dobro da mačka jede svoju dlaku. Naravno da i u ostalih mačaka prilikom dnevnog rituala uređivanja dolazi do ingestije dlake, no nikako nije dobro da mačka čupa dlaku s namjerom da je pojede.

Savjetujem Vam da svakako kupite Bezo-Pet pastu za izbacivanje trihobezoara („hairballs“, kuglice dlake). Dajte mački par dana za redom jednu čajnu žličicu paste, a nakon toga 3-4 puta tjedno također jednu čajnu žličicu.
 
Nadam se da će navedeni savjeti pomoći Vama i Vašoj ljubimici.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr