Povratak

Trisulfon prašak

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Zanima me mogu li mački dati antibiotik Trisulfon prašak jer na pakiranju ne piše da je za mačke. I može li se Trisulfon miješati s mlijekom da ga mačka popije.
Lp! Martina

O: Trisulfon prašak je prašak za peroralnu otopinu (može se koristiti umiješan u hranu, otopljen u vodi ili mlijeku); antibakterijski lijek za sustavne infekcije. Djelatne tvari ovog lijeka su: sulfamonometoksin (4gr) i trimetoprim (2gr) a namijenjen je za telad, janjad, jarad, svinje, perad i kuniće. Antimikrobni spektar Trisulfona obuhvaća mnoge vrste gram-pozitivnih i gram-negativnih bakterija te protozoa (kokcidije i toksoplazme), a učinak je osobito izražen u liječenju infekcija što ih uzrokuju E. coli, Salmonella spp. i Pasteurella spp. Potencirani sulfonamidi ne djeluju protiv bakterija Pseudomonas aeruginosa, Leptospira spp. i Erysipelotrix rhusiopathiae. Iako se kombinacija ovih antibiotika uoptrebljava i u liječenju pasa i mačaka, radi se o posebno pripravljenim lijekovima za navedene vrste životinja, prvenstveno vezano uz prilagodbu doze.

Naime, doziranje je isključivo vezano uz razlog oboljenja odnosno dijagnozu, a isto tako i sama duljina davanja lijeka. S obzirom na metabolizam životinja navedenih u uputi od strane proizvođača lijeka, doziranje kao i način djelovanja prilagođeno je samo navedenim ciljnim vrstama.

Osim navedenoga, potrebno je naglasiti kako je neophodno načiniti pregled u veterinarskoj ambulanti iz razloga što je potrebno utvrditi da li postoji kakovo teže oštećenje bubrega, jetre i hematopoetskih organa kod ljubimca, a sve u svrhu smanjivanja rizika nepoželjnih reakcija na lijek i osiguravanja optimalnog oporavka od oboljenja.

Više o upotrebi antibiotika kod mačaka pisala sam pod naslovom Upotreba i doziranje antibiotika.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr