Povratak

Tumor usne šupljine u mačaka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
elena-tijan1

 
Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 


P:
Imam kastriranog mačka starog oko 2,5 godine (pronađen je) i prije par dana sam primijetila da mu iz usta curi sukrvica te je kod veterinara rečeno da ima upalu zubnog mesa i to jaku, cijela unutrašnjost čeljusti mu je bila krvavo crvena. Primio je do sada 6 injekcija (svaka 4 dana po 3 injekcije), danas idemo na još 3 injekcije. Mačak je živnuo, veseo je, jede, ali ne dozvoljava da ga niti pipnem po njuškici. Na zadnjem pregledu veterinar je pokazao neku izraslinu na stražnjem donjem dijelu čeljusti i rekao da je to tumor koji će mu izrezati kada se sanira upala, ali da će tumor vjerojatno ponovno izrasti i da nažalost prognoze za mog mačka nisu dobre. Naručio ga je na operaciju. Kada sam pitala što to znači i hoće li mačak uginuti, rekao je da to znači da će mačak slabije jesti, da će mu tumor ponovno rasti te da će se upala ponovno vraćati, da mu više ne smijem davati krutu hranu. Kako nisam zadovoljna sa ovakvim odgovorom, jer mi je prilično površan, a ne znam da li je dobro mijenjati veterinara usred terapije, molim vas da mi pojasnite prema mojem opisu bolest moga mačka i da li mu mogu ikako pomoći s nekakvom specijalnom hranom ili kakvim preparatom za njegu zubi, zubnog mesa, radi prevencije da mu tumor nakon odstranjenja ponovno ne izraste? Ne mogu se pomiriti s tim da je to

takvo stanje da se ništa ne može napraviti i da će sve manje i manje jesti, a on ima samo 2,5 godine. Napominjem da sam, a otkako mačak prima injekcije, primijetila da češće i puno obilnije mokri pa ne znam da li je to u vezi s terapijom ili je nešto drugo u pitanju. Kako je moj mačak jako osjetljiv i očito nema nikakav imunitet iako je u kući i jako pazimo na njega, molim hitno Vaše mišljenje da li je uopće pametno mačka dati na operaciju sada kada je živnuo, jede normalno i veseo je jer mu za sada taj tumor uopće ne smeta, obzirom da sam na vašim stranicama pročitala da takvi tumori narastu ponovno za 2 mjeseca, što znači da bi mačka morala davati na operaciju, uspavljivanje i opasnost od iskrvarenja svakih par mjeseci. Molim hitno Vaše mišljenje da li je u ovoj fazi pametno davati mačka na operaciju.
Hvala, Kamelija

O:
Najčešći zloćudni tumor usne šupljine u mačaka je karcinom skvamoznih stanica. Obično zahvaća desni i jezik i vrlo je lokalno invazivan. Sljedeći po učestalosti pojavljivanja je fibrosarkom koji nažalost ima lošu prognozu također zbog svoje invazivnosti.
 
Kod ovih vrsta tumora obično se javljaju lezije u usnoj šupljini koje najčešće i ulceriraju, a posljedično se javljaju i simptomi poput gubitka apetita, lošeg zadaha, pojačanog slinjenja i gubitka na težini.
 
Dijagnoza se potvrđuje biopsijom, a rendgenska snimka može pomoći u određivanju veličine odnosno opsega tumora. Biopsijom limfnih čvorova određujemo da li se tumor proširio i na okolno tkivo.
 
Što se tiče samog liječenja, kirurško odstranjivanje tumora i okolnog tkiva je obično metoda izbora. U slučaju da se tumor proširi, uklanjanje bi moglo biti dosta teško jer bi to značilo da treba odstraniti jedan cijeli dio čeljusti. Dodatne metode liječenja, tamo gdje je to moguće, su svakako i radijacija te kemoterapija.

Potporna terapija, lijekovi protiv bolova i adekvatna prehrana su zasigurno esencijalni u fazi oporavka. Ipak, unatoč svemu, ponovno izrastanje tumora je prilično često. Prognoza je bolja ako se tumor otkrije i započne liječiti u što ranijoj fazi.
 
U svakom slučaju za određivanje najprikladnije terapije trebalo bi najprije odrediti o kojoj se točno vrsti tumora radi te svakako napraviti kompletan klinički pregled životinje. Tek na temelju svih nalaza može se donijeti nekakvu objektivnu odluku.
 
U slučaju da želite čuti i drugo mišljenje ili napraviti neke dodatne pretrage, savjetujem Vam da se obratite kolegama na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu, na Klinici za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju.
 
Dodatne informacije o tumorima usne šupljine i ždrijela kod pasa i mačaka možete pročitati ovdje i ovdje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr