Povratak

Začepljen nos, kihanje i krvavi iscjedak iz nosa mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Molim vas da li bi mi mogli pomoći. Mačka mi je imala apsces na nozi i upalu oka. Davala sam joj klavocin bid 15-ak dana, sad je sve ok što se tiče navedenog, ali od kad sam počela sa bioticima počela je kihati, nos mu je začepljen već tjednima i kiše krv. Pokušala sam stavljati mu fiziološku otopinu, ali nije nimalo jednostavno tako da često ne uspijem. Molim vas, dajte mi konkretan savjet jer do veterinara mi treba voziti 3 sata mačku koja je prvenstveno vanjska, tako da bi i transporter bio dodatna trauma...
Hvala unaprijed! Maja

O: O liječenju klavocinom pisao je detaljnije kolega u odgovoru naslovljenom Klavocin.

Upala sluznice nosa nastaje kao posljedica kemijske iritacije ili kao nastavak upale donjih dišnih puteva. Najčešći uzroci su oni upalne naravi. Kod infekcija donjih dišnih puteva kihanje je ponekad jedini simptom. Uzročnici mogu biti virusi ili bakterije.

Iscjedak iz nosa dijeli se prema karakteru na serozan (bistar), mukozan (sluzav, mutan), sa primjesama krvi, krvav (epistaksis); prema lokaciji jednostran ili obostran te prema tijeku na akutan i kroničan. Ako je iscjedak iz nosa Vaše mace s primjesama krvi, ovaj poremećaj može nastati posljedicom oštećenja krvne žile u nosnicama ili se pak povezuje s oštećenjima nastalim posljedicom virusne infekcije (rinotraheitis).

Liječenje navedenih poremećaja, naravno, ovisi o samom uzroku i drugim simptomima.

Kako niste u mogućnosti odmah posjetiti veterinara, vodite računa da je Vaša maca na toplom i prozračnom mjestu, osigurajte joj dovoljnu vlažnost zraka, lakoprobavljivu prehranu te omogućujte prohodnost dišnog sustava redovitim čišćenjem okoline nosa.

Možete koristiti hrane koje namijenjene za oporavak, primjerice Convalescence Purina, High calorie Eukanuba, Recovery Royal Canin i a/d Hill`s. Također, u našim ljekarnama možete kupiti Vetoquinol Calo-pet pastu i Pfizer VMP pastu, koje sadrže i vitamine i minerale i proteine. Canina Petvital gel s taurinom je specijalno za mačji ukus pripremljen gel s vitaminima i taurinom i preporučuje se za sjajnu dlaku, zdravu crijevnu mikrofloru, dobar vid i postizanje i održavanje vitalnosti i imuniteta. Canina Canivita tonik djelotvorno uklanja umor, bezvoljnost, dekoncentraciju. Vitamini ulaze direktno u krvotok, resorpcijom preko sluznice uz zaobilaženje jetre. Vitaminske paste također podižu vitalnost, poboljšavaju apetit i omogućuju sjaj dlake, a iz ponude Pet centra izdvajam Gimpet, Beaphar i Dr. Clauder´s vitaminske paste i Dr. Clauder` s pastu sa sirom koja sadrži prebiotska vlakna za probavu. Sve navedene paste će djelovati na poboljšanje imuniteta.

Ako ne bude poboljšanja u naredna 3 dana, uz korištenje preporučene hrane i jednog od vitaminskiih dodataka, potrebno je posjetiti veterinara.

Ako Vaša maca nije cijepljena savjetujem Vam da je svakako cijepite protiv mačjih zaraznih bolesti kada ozdravi.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr