Povratak

Klavocin

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Moja maca ima upalu gornjih dišnih puteva i slabo jede. Budući da ne želi ništa pojesti, eventualno nešto tekuće i kašasto, veterinar je propisao Klavocin bid sirup. Problem je što je jedan veterinar propisao 45 mg (budući da maca ima 3 kg), drugi je pak rekao da se uzima 60 mg, odnosno 20 mg/kg, tako da sam u nedoumici i ne znam koliko da doziram maci te kako da doziram to u šprici? Otopine sirupa su od 35 ml, 70 ml i 140 ml. Hvala, Darija

O: Klavocin je kombinacija baktericidnog penicilinskog antibiotika amoksicilina i klavulanske kiseline poznata pod nazivom koamoksiklav.

Ovaj proizvod pokazuje široki spektar djelovanja protiv različitih aerobnih i anaerobnih bakterija. Naime, klavulanska kiselina je inhibitor brojnih betalaktamaza te štiti amoksicilin od razornog djelovanja tih enzima pomoću kojih mnogi mikroorganizmi djeluju na betalaktamske antibiotike, čime oni gube aktivnost. Stoga, možemo reći da klavulanska kiselina pojačava antibakterijsko djelovanje amoksicilina djelujući na slabo osjetljive i penicilin-rezistentne uzročnike.

Ovaj proizvod dolazi u nekoliko farmaceutskih oblika i veličina pakiranja. Tako, on dolazi u obliku praška namijenjen za oralnu suspenziju i pripravu 35 mL, 70 mL i 140 mL suspenzije s tim da u originalnom pakiranju pripravka za pripremu 35 mL i 70 mL dolazi i brizgalica za doziranje, a u pripravku za 140 mL dolazi i žličica za 5 mL suspenzije.

Smatra se da je doza za mačke oko 13 mg/kg tjelesne težine primijenjena dva puta dnevno. Stoga, za Vašeg ljubimca bi trebalo primjenjivati oko 40 mg dva puta dnevno (svakih 12 sati). Kako proizvođač navodi, da se u 5 mL (1 žličici) suspenzije nalazi 400 mg amoksicilina u obliku trihidrata i 57 mg klavulanske kiseline u obliku kalijeve soli, doza bi trebala biti 10 puta manja. Dakle, za Vašeg ljubimca bi doza bila 0,5 mL suspenzije dva puta dnevno.

Naravno, ove količine se mogu i korigirati, a sve ovisno o intenzitetu i obliku bolesti te tjelesnoj težini ljubimca. Stoga, Vam savjetujem da se ponovno obratite svom veterinaru, a sve kako bi isti ponovno provjerio najprikladniji izbor doze (količine) te načina primjene preparata, ovisno o svim prije navedenim mjerama i načinima doziranja preparata.