Povratak

Miš

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 

mis


Jesam li prava životinja za tebe?

Miševi su idealni mali ljubimci, zanimljivi za promatranje, jednostavni za njegovanje te ne traže mnogo od vlasnika. Vrlo su društveni ljubimci, vole ljudsko društvo, ako mu pričate naviknut će se  na Vaš glas i vrlo vjerojatno ćete se brzo sprijateljiti.  Većina miševa brzo se pripitomi uz pomoć podmićivanja s poslasticama. Cilj je da ih miš samostalno uzme iz Vaše ruke, a zatim će početi hodati po Vašoj ruci i tada ćete ga moći i uzeti u ruku. 

 

 Odakle dolazim?

Miševi (Mus) su rod glodavaca iz potporodice pravih miševa. Najpoznatija vrsta iz ovog roda su domaći miševi. Kao i većina glodavaca miševi su noćne životinje ili su aktivniji u sumrak, ali ih se, naravno, može sresti i po danu, osobito ako ih brojčano ima više na nekom području. Veličina odraslog miša je oko 6 cm, bez repa. Životni vijek je oko 1.5 do 3 godine. 

Gdje volim živjeti?

Miš voli svoju privatnost pa mu osigurajte dovoljno veliku kućicu u koju se uvijek može zavući. U kućici se osjeća najsigurnije, tako da je najbolje ne uznemiravati ga dok je u njoj i ako je moguće odignite je od podloge kako je ne bi trebali micati kod čiščenja. Nemojte ga buditi dok preko dana odmara već se igrajte s njim kad vidite da je budan. 

 

Kako sa mnom postupati?

Kavez postavite u blizini ljudi, kako bi se brzo prilagodio na društvo. Pripazite da kavez nije na propuhu i da nije izložen konstantnom sunčevom zračenju. U kavezu je potrebno osigurati mekanu podlogu, uglavnom od drvene piljevine. Uz piljevinu možete ubaciti i sušeno sijeno za grickanje i uređivanje kućice. Čišćenje se obavlja svakih 3 - 4 dana, a po potrebi i češće.

 

Što rado jedem?

Miševi su mali glodavci koji imaju potrebu stalno uzimati hranu. U danu pojedu oko 10% svoje ukupne težine. Hrana za miševe uključuje razne sjemenke, kukuruz, pšenicu, ječam, sjemenke suncokreta i dr. Najviše vole zob, naravno u mješavini s ostalim, jer je on najhranjiviji i najlakši za probavu. Treba biti pažljiv sa suncokretom jer se miš može previše udebljati. Također vole sjemenke od bundeve, a posebno svježe sjemenke dinje. 

 

Održi me fit i zdravim

Miš je vrlo čista životinja, uređuje si krzno i umiva se više puta dnevno. Čišćenje kaveza je potrebno obavljati svakih 3-4 dana, a po potrebi i češće. Zbog feromona koji je prisutan u mokraći spolno zrelih mužjaka, miris urina je izražajniji i vrlo specifičan. Kod ženki je taj miris manje intenzivan, ali još uvijek prisutan. Prednji zubi rastu tijekom cijelog života, pa  im je  potrebno osigurati mineralni kamen, drvo ili neki drugi predmet za grickanje, kako ne bi došlo do preraštavanja zuba.

 

mouse2

Zdravlje
Zdrav miš je aktivnan i živahan kada:
- ima bistre i sjajne oči
- ima čisto krzno
- ima dobar apetit
- ima normalnu stolicu
- ima suhu njuškicu

 

Volim li društvo?

Vole živjeti u skupinama pa čak više ženki može zajedno odhranjivati mlade. Bez teškoća prihvačaju i samački život.

 

mis2


Razmnožavanje

Spolove možete razlikovati po tome što ženke imaju manji razmak između analnog i genitalnog otvora. Kod starijih mužjaka (6-8 tjedana), već su vidljivi i testisi. Ženke postaju spolno zrele sa 6 tjedana starosti, dok mužjaci sa 7 do 9 tjedana. Ženka u prosijeku rađa 15 puta godišnje, a može ostati skotna već 24 sata nakon okota. Vrijeme gravidnosti traje 19 do 21 dan.  Mužjaci često pomažu ženkama oko  odhrane mladunaca, kojih u jednom leglu može biti i preko 20.

 

 Brigu o mladima prepustite njihovoj majci, a na Vama je da  im osigurate mir i dovoljno hrane i vode. Nakon 4 tjedna razdvojite mužjake od ženki ako ne želite da se dalje razmnožavaju. Dok su mladi u gnjezdu kavez pokušajte čistiti djelomično, ali ako se ženka jako uznemiri odgodite to za neki drugi dan. Kad Vam dozvoli pristup, čišćenje obavite, a da ne dirate gnijezdo.

Najbolje je ne dirati ništa sve dok se mladi ne počnu sami kretati, tj. s 2-3 tjedna njihove starosti. Sve dok je ženka nemirna i agresivna u strahu za mlade nemojte ih dirati. Mišići se rađaju gluhi, slijepi i bez dlake, a za samo 2 tjedna će u potpunosti ličiti na svoje roditelje. 

 

Popis za kupovinu:

• informativni letak o miševima                                          

gotova hrana za miševe    

poslastice  

sijeno

mineralni kamen                     

• kavez

vitaminski preparati

kućica za spavanje

• zdjelica za hranu i vodu

drvo za glodanje

četka

stelja

dezinfekcijsko sredstvo za čišćenje kaveza

igračke

transporter