Povratak

Žako

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zako22

Jesam li prava životinja za tebe?
Žako je jedna od najinteligentnijih životinja i papiga s najvećom sposobnošću učenja (oponašanja). Jedina je papiga koja može izgovarati rečenice sa smislom. Pripitomljavaju se brzo i veoma su privržene obitelji, ali uvijek najviše jednoj osobi koju same odaberu. Velika su zlopamtila. Žive 50-75 godina.


Odakle dolazim?
Kišne šume zapadne i centralne Afrike izvorni su habitat žakoa. Dominantno su sive boje, vole se kupati cijele godine i osjetljivi su na hladnoću. Latinski naziv im je Psittacus erithacus. Spadaju u srednje velike papige, narastu do 33 cm.


Gdje volim živjeti?
Volijera minimalnih dimenzija 100x80x180 cm. Nepravilan smještaj i neadekvatna prehrana mogu dovesti do patološkog čupanja perja. Žakoi zahtijevaju svakodnevnu  interakciju s vlasnikom, a svakako u volijeru treba staviti i više različitih igračaka. Uputno je izraditi i stalak na kojem borave kada su izvan volijere. Volijeru treba svakodnevno čistiti od izmeta i ostataka voća i povrća, a jednom mjesečno cijelu ju oprati u vrućoj vodi.

 

Kako sa mnom postupati?

Žakoi nisu obični kućni ljubimci kojima se posvećuje pažnja "usput". Veoma su glasni i u znatnoj mjeri će dominirati Vašim domom. Ukoliko ih se zanemaruje skloni su depresiji i neurotičnom ponašanju (poput kričanja, čupanja perja, samoozljeđivanja), stoga im treba posvećivati dovoljno pažnje i vremena te ih na vrijeme naučiti kako da se igraju i ponekad sami zabave na neko vrijeme. Igračke od drveta i mnogih drugih materijala trebale bi biti sastavni dio velikog kaveza te ih treba redovito mijenjati kako bi se zadržao interes za bavljenje njima.  

 

Što rado jedem?

Žakoi jedu gotovu smjesu sjemenki, prilagođenu za njih i to treba biti temelj prehrane. Od svježeg voća možete im davati: jabuke, sve agrume, grožđe i smokve, marelice, breskve, banane, jagode, maline, borovnice... Od povrća ponudite im: mrkvu (list i korijen), list i korijen peršina i celera jednom tjedno. Kao poslasticu može im dati tvrdo kuhano jaje (žumanjak i bjelanjak) barem jednom tjedno, a može se pomiješati s kukuruznom ili pšeničnom  krupicom ili naribanom mrkvom).

 

Zdravlje
Žako je zdrav kada:
- oči nisu suzne i širom su otvorene
- perje je čisto i uredno, nije isčupano, a kandže nisu predugačke
- nema promjene u boji i konzistenciji izmeta
- ima čiste i suhe nosnice
- nema vidljivih oteklina niti povreda
- živahan je i ima dobar apetit

                                                                                                                                  zako2x

Popis za kupnju                                                                   
• prostrana krletka

• prečke za sjedenje
• hranilica
• pojilica

 

• različite igračke
• gotova hrana za velike papige
• poslastice
• vitaminski preparati
• sipina kost