Povratak

Dražesna papigica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 

drazesna Jesam li prava životinja za tebe?
Dražesne papigice izuzetno su aktivna, znatiželjna i zaigrana bića. Druželjubive su i jako se vežu za svog vlasnika. Nisu zahtjevni kućni ljubimci. Životni vijek im je 15-20 godina. 

 

Odakle dolazim?
Dražesne papigice uvriježeni je hrvatski naziv za agapornide (eng. lovebirds). Taj naziv dobile su jer su izuzetno privržene svom životnom partneru. Ove papigice potječu iz centralne i zapadne Afrike. Porodica agapornida dijeli se na 9 vrsta papigica, a najpoznatije su: rozenkolisi, fisheri, personate i nigrigenisi.

 

Gdje volim živjeti?
Dražesne papigice vole imati puno prostora, pa stoga i krletka mora biti što većih dimenzija (min. 45x55x45cm).

Osim hranilice i pojilice, u krletci se treba nalaziti i nekoliko prečki ili grana (od voćki). Igračke su važan element u životu Vaše papigice: zvončići, ljuljačke, grančice i ostale igračke napravljene od prirodnih materijala. Svakodnevno Vašu papigicu puštajte da slobodno leti.  

 

Kako sa mnom postupati?
Nakon početnog perioda privikavanja na novu sredinu, koji iznosi najmanje 2 tjedna, dajte priliku svojoj papigici da se privikne i na Vas, hraneći je iz ruke. Nakon tog perioda možete je svakodnevno puštati iz krletke. Ukoliko želite da se ptica veže uz Vas, nabavite samo jednu papigicu. Vi ćete u tom slučaju biti centar njenog svijeta. Pazite stoga da dosta svog slobodnog vremena posvetite svojoj papigici, da se bavite i igrate s njom. Ona će Vam vašu ljubav vratiti svojom pažnjom i raznim vratolomijama kojima privlači Vašu pažnju. Ove papigice se vole kupati, pa im priuštite kupku u mlakoj vodi ili tuširanje.

Što rado jedem?
Dražesne papigice jedu gotovu mješavinu sjemenki za papigice, sezonsko voće i povrće. Možete im ponuditi i neljušteni kikiriki, lješnjake, orahe. U hranu im možete dodavati i vitamine, a ponudite im i sipinu kost.

 

Održi me fit i zdravom
Znakovi bolesti kod dražesnih papigica su povučenost, nakostriješenost i perje bez sjaja. Nadalje ako sjedi zatvorenih očiju, vodenaste oči, ako puno spava, kiše, gubi interes za okolinu, izmet promijeni boju ili je mekan.

Zdravlje
Dražesna papigica je zdrava kada:
- Oči nisu suzne i širom su otvorene
- Perje je čisto i uredno
- Nema promjene u boji i konzistenciji izmeta
- Ima čiste i suhe nosnice
- Kandže nisu predugačke
- Nema vidljivih oteklina niti povreda
- Živahna je i ima dobar apetit

Razmnožavanje
Ukoliko imate mužjaka i ženku, postavite im kućicu za spavanje i kućicu za gniježđenje. Spolno su zreli sa osam mjeseci, no najbolje ih je pariti u starosti od 12-15 mjeseci. Dražesne papigice izlegnu od 3-8 jaja. Inkubacija traje 22-25 dana.
lovebird2

Često će se mužjak pridružiti ženki u gnijezdu. Mladunci će početi napuštati gnijezdo za 38-50 dana i za 2 tjedna nakon toga biti će samostalni.  

 

Volim li društvo?
Dražesne papigice su vrlo društvene ptice. Preporučljivo ih je držati u paru, s partnerom. Ukoliko imate jednu papigicu, morate joj dati pažnju koju bi inače dobila od svog partnera. S druge strane, mogu biti prilično agresivne i nije uvijek preporučljivo stavljati ih u dodir s drugim pticama. Morate paziti da se Vaši parovi "slažu".

Popis za kupovinu:
• informativni letak o dražesnim papigicama                                                                   
• kavez (min. 45x55x45 cm)
prečka za sjedenje
hranilica
pojilica
kada za kupanje
različite igračke

 

gotova hrana za papigice
poslastice
vitaminski preparati
sipina kost
gnijezdo
škarice za nokte