Povratak

Penant

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
penant2 270x330 lijeva
Jesam li prava životinja za tebe?
Penant (Platycercus elegans) popularan je kućni ljubimac, što zbog svoje ne prevelike veličine, lijepih boja, ugodnog ne prebučnog glasa kao i brze privrženosti ljudima. Veličinu dosežu od 35-40 cm. Životni vijek penanta je i preko 20 godina.

Odakle dolazim?
Penant potječe iz Istočne i Južne Australije gdje nastanjuje šumska prostranstva, vrtove i parkove.

Gdje volim živjeti?
Penanti vole prostrane krletke. Veličina krletke treba biti minimalno 60 x 40 x 100 cm.  U krletku postavite igračke za ptice i različite prečke za penjanje. Treba pripaziti na raspored prečki u krletki s obzirom na veličinu ptice kako bi joj boravak unutar krletke bio neometan. Penanti vole kopati po pijesku pa je na dno krletke potrebno staviti pijesak. Svaki drugi dan na dno krletke stavite i kadicu za kupanje jer se obožavaju kupati.

Kako sa mnom postupati?
Penant je vrlo društvena papiga. U prirodi živi u parovima i manjim grupama. Pripitomljavanje je lakše kod ručno hranjenih ptica, ali dobri rezultati ne izostaju ni kod mlađih jedinki. Teže se nauče imitirati ljudski govor, ali mnogo lakše imitiraju zvukove iz okoline, poput zvuka zvona, telefona i sl.


Što rado jedem?

Hrane se mješavinom sjemenki za srednje velike papige, suncokretom, a od voća i povrća vole jabuku, listove i cvjetove maslačaka, špinata, peršin, mrkve,... Dobro im je ponuditi sipinu kost (dobar izvor kalcija i materijal za trošenje kljuna), a povremeno i ljuske jajeta. Hrana im uvijek treba biti dostupna, kao i svježa voda.


Održi me fit i zdravim

Penantu treba osigurati stručnu medicinsku pomoć u veterinarskoj amulanti ukoliko se primijeti da je neaktivan, bez apetita, nakostriješenog je perja, zatvorenih očiju, vodenastog izmeta ili proljeva. Nadalje, ako ima iscjedak iz nosnica ili očiju, nepravilno diše, kiše ili povraća. Kako bi se izbjegli napadaji panike i straha u noćnim satima, najbolje je da je soba u kojoj spava mirna i zamračena, a krletka prekrivena tamnom tkaninom.

penant2 270x330 desna

Zdravlje
Penant je zdrav kada:
- oči nisu suzne i širom su otvorene
- perje je čisto i uredno
- nema promjene u boji i konzistenciji izmeta
- ima čiste i suhe nosnice
- kandže i kljun nisu predugački
- nema vidljivih oteklina niti povreda
- živahan je i ima dobar apetit
- zainteresiran je za okolinu


Volim li društvo?

Penant papige najviše vole društvo svojeg para, a ako bi se držale sa drugim pticama, krletka bi trebala biti dovoljno velika kako ne bi došlo do međusobne agresivnosti. Najbolje se slažu sa svojim srodnicima rozelama. Penant je ptica poznata po svojoj velikoj privrženosti vlasniku (jednom članu obitelji).


Popis za kupnju:

• prostrana krletka
• prečke za sjedenje
• pojilica i hranilica
• različite igračke
• gotova hrana za srednje velike papige
• poslastice
• kadica za kupanje
• vitaminski preparati
• sipina kost
• pijesak za ptice