Povratak

Šepanje (hromost) psa starije dobi

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Nadam se da ćete mi moći pomoći. Imam labradora starog 9 godina. U zadnje vrijeme je počeo šepati, ništa strašno, primjeti se u hodu da se malo više oslanja na jednu prednju nogu. Inače je jako aktivan, ozlijedio se nije. Je li je problem u tome što on već ide prema seniorima? I postoji li nešto što bi možda poboljšalo njegovu pokretljivost (od Hill'sa ili vitamini) u vašem prodajnom centru? Puno hvala, Tatjana

O: Jedna od relativno čestih promjena, koja dolazi sa starošću kod pasa, jest hromost. Definiramo je kao smetnju u normalnoj upotrebi ekstremiteta, koja se očituje raznim protuprirodnim pojavama pri kretanju ili stajanju životinje. Hromost može nastati zbog procesa koji su locirani u mišićima (upale, traume i sl.), zbog oštećenja živaca, poput paralize nervusa radialisa ili problema sa međukralježničnim diskovima.

Veoma često uzrok hromosti je vezan uz zglobove, npr. kod displazije kuka odnosno lakta, o čemu možete više pročitati u ranije objavljenom odgovoru kolege Liječenje displazije kuka psa.

Hromost može biti i posljedica iščašenja patele - koljene čašice, kao i pucanja križnih ligamenata u koljenu. Smatra se ipak da je najčešći uzrok hromosti kod starijih pasa artritis, tj. degenerativna bolest zglobova. O samoj bolesti, kao i o specifičnosti preparata i medicinirane hrane koja se preporučuje za takva stanja, možete više pročitati u našim ranijim odgovorima Upala zglobova (artritis) i prehrana te Artritis.

Ostala stanja koja mogu uzrokovati hromost su različite traume npr. iščašenja, nagnječenja, ozljede šape, strana tijela itd.

S obzirom na to da je jedino pregledom moguće utvrditi o čemu se radi, preporučujem da svojeg ljubimca odvedete veterinaru.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr