Povratak

Upala uha i atopijski dermatitis

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo hrgota v2


Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. med. vet.
Pet centar, Bože Gumpca 32, Pula

P: Molim vas savjet. Moj pas jako dugu vuče tu infekciju uha, koristimo kapi Miteks ili Aurizon s pauzama oko 3 mjeseca. Mislim da je prošlo nakon 2 tjedna, prestane, on opet za 6-7 dana počne tresti ušima ili trljati glavu o pod. Pošto ima atopijsku alergiju (gljivice, kućna prašina) sumnjam da nisu možda gljivice u pitanju jer nema simptome da ga uho boli, nego svrbi. Isperem nakon 10 dana korištenja kapi Otifrijem, a zadnji put sam hidrogenom zbog sumnje na gljivice. Sada me zanima da li mogu promijeniti kapi i da probam s Canesten otopinom za kožu? Puno vam hvala... Lp, Maja

O: Problemi s upalama i bolestima uha veoma često prate atopijske dermatitise i alergije općenito. U takvim slučajevima upale su nerijetko recidivirajuće s naizmjeničnim poboljšanjima nakon provedene terapije i pogoršanjima kasnije nakon toga. Upale su obično bakterijske, ali i gljivične, ovisno o pasmini. Psi s dugim uškama koje pokrivaju uho i inače su skloni upalama uha zbog slabije ventilacije i stvaranja medija pogodnog za razvoj npr. gljivica.

Što se tiče konkretnog provođenja liječenja preporučujem Vam da razgovarate sa svojim veterinarom. Ne bih Vam preporučio samoinicijativno liječenje. Ukoliko sumnjate na bilo koju upalu/infekciju, pa tako i gljivičnu, Vašeg ljubimca bi trebao pregledati veterinar koji će Vam propisati daljnje postupanje.

Više o upalama uha i atopijskim dermatitisima pisala je kolegica, pod sljedećim naslovima:

Upala uha kod pasa - mogući uzroci, ozbiljnost i komplikacije, liječenje / Održavanje čistoće ušiju

Alergija i atopija (atopični dermatitis) - terapija medicinskom hranom

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr