Povratak

Japanske prepelice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 


P:
Čuo sam da prepelice samo nesu jaja, a ne sjede na njima! Je li to istina? Matija


O:
Pretpostavljam da mislite na japanske prepelice.  Japanska prepelica (lat. Coturnix japonica) je vrsta  prepelice koja živi u istočnoj Aziji. Jedna je od najmanjih pripadnica reda kokoški. Odrasla jedinka duga je oko 20 centimetara, od toga 3 cm otpada na rep. Teška je oko 110-135 grama. Raspon krila je 92-101 milimetara, dok je duljina repa 35-39 milimetara.

Po izgledu je dosta slična običnoj prepelici. Ima kremasto-bijele pruge iznad oba oka. Noge su joj smeđe do blijedo-ružičaste. Kljun je sivo-crn, a na vrhu tamniji. Izražen je spolni dimorfizam. Kod mužjaka perje na prednjoj strani vrata i na prsima je svijetlosmeđe, s tamnijom kestenjasto-smeđom nijansom na podbratku i iznad očiju. U ženki i mladunaca prsa su pjegava. Također, mužjaci se ističu po širim i izbočenijim prsima. Jaja su dimenzija 29.8x21.5 milimetara i teška 7-10 grama.

Inkubacija jaja u pravilu traje 19-20 dana. Kada se izlegnu, pilići imaju masu 6-7 grama, žuto-smeđe su boje i imaju crne pruge. Pilići su sposobni brinuti se za sebe i imati svoje potomke nakon četiri do šest tjedna, ubrzo nakon što dobiju perje. Ova prepelica jede mnogo vrsta sjemenki, uključujući i proso. Prehranu joj čine i mali crvi te ličinke kukaca, a za kukcima i malim beskralježnjacima najčešće poseže u ljeto. Zanimljivo je i da jede pijesak, posebno ženke dok polažu jaja u gnijezdo. Sezona parenja varira s obzirom na mjesto. U Rusiji počinje krajem travnja i završava početkom kolovoza, dok u Japanu počinje krajem svibnja i završava u kolovozu. U rijetkim prilikama, gnijezda s jajima mogu se naći i u rujnu.
 
Pošto se japanske prepelice uglavnom koriste u intenzivnoj proizvodnji jaja, ne žive kao u prirodi ,gdje savijaju gnijezda i nesu 7-14 jaja po gniježđenju i gdje im nesenje traje ovisno o vanjskoj temperaturi. U intenzivnoj proizvodnji uvjeti su prilagođeni da nesenje što  traje kroz cijelu godinu i jaja se dnevno skupljaju pa su takve prepelice izgubile nagon za sjedenjem na jajima. 

O uvjetima za optimalnu nesivost pisala sam u prijašnjem odgovoru Japanska prepelica.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr