Povratak

Ženka fišera nese jaja: kako postupati s neoplođenim jajima

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Imam ženku papige Fišera. Prošlu turu (prije nekoliko mjeseci) je snijela 3 jaja,a u drugoj turi (sada) snijela je 5 jaja. Ja bih jaja ostavila u krletki ali ih ona razbije, ona ne sjedi na njima i nema interesa za njih. Da li je nošenje jaja iscrpljuje? Hoće li ih biti još? Što da radim? Hvala. Antonela

O: O porodici papiga Agapornidae možete više pročitati na tekstu Dračesna papigica. Ženke papiga periodično nesu jaja, neovisno o prisustvu mužjaka.  Bez mužjaka jaja su neoplođena i ne treba ih ostavljati u kavezu, jer ženka nema poriv da sjedi na njima. Nesenje manjeg broja jaja ne bi trebalo iscrpljivati ženku, ali dobro je dodati vitaminsko-mineralne kapi u vodu. Često nesenje velikog broja jaja naziva se perzistirajuća nesivost, koja se opisuje kao poremećaj u vladanju seksualnog tipa.  Najčešće je zapažena u nimfi i tigrica. Javlja se kao problem kod usamljenih ženki i u ptica izrazito vezanih uz vlasnika. Kontinuirano nesenje velikog broja jaja može prouzročiti bolesna stanja vezana uz lučenje kalcija iz organizma. Preporučuje se micanje gnijezda ako je to moguće, odnosno prostora (kućice) u kojemu ptica nese jaja.

Zatim umjesto uklanjanja svakog snesenog jajeta, što samo potiče nesenje, preporuka je ostaviti jedno kako bi ptica lakše prošla kroz taj rasplodni ciklus.  Ova pojava može se kontrolirati do određenog stupnja smanjivanjem energetske vrijednosti hrane te izbjegavanjem učestalog kontakta vlasnika s pticom. Nadam se da će vam ove informacije koristiti..

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr