Povratak

Proljev kod mačića - mogući uzroci i terapija / Probiotici

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Da li mi možete dati kakav savjet protiv proljeva kod mačaka? Imam dva mačića od 4,5 mjeseci i oboje su imali proljev par dana pa sam ih stvaila na piletinu i rižu. Jedan se oporavio i sad ima normalnu stolicu, ali drugom još uvijek traje. Rečeno mi je da mu probam dati probiotike, pa me zanima što od tih probiotika bi bilo najbolje da mu dam? I da li mu smijem dati medicinski ugljen? Ćula sam da su neki to koristili za svoje mačke. Hvala unaprijed, Elen

O: Nije rijedak slučaj da mačići u toj ranoj dobi razviju probleme s probavom odnosno da se pojavi proljevasta stolica. Proljev mogu izazvati crijevni paraziti, a može se raditi i o infekcijama različitim mikroorganizmima, poput bakterija ili virusa.

U blažim slučajevima može se pokušati liječiti problem kod kuće, prvenstveno sa danom posta, te davanjem medicinskog ugljena.

Medicinski ugljen, kao neaktivna tvar, u crijevima pomaže nakupiti povećanu količinu tekućine koja se iz crijevne sluznice izlučila u lumen crijeva i ustvari prouzročila mekši izmet. Također na sebe će vezati i toksine koji su se kao nusprodukt povećanog razvoja patogenih bakterija nakupili u crijevima i uzrokuju ostećenja enterocita, pojačanu peristaltiku i gubitak tekućine i elektrolita.

Medicinski ugljen je dobro započeti davati odmah pri prvom uočavanju simptoma mekše stolice i nastaviti davati kroz par dana ( 3-4 dana) dok se ne vidi da se izmet ponovno formira.

Osim medicinskog ugljena dobro je u fazi dok traje proljev zbog gubitka "dobrih bakterija" koje se prirodno nalaze na crijevnoj sluznici (tamo svakodnevno radeći za tijelo kako bi mu osigurale potrebne vitamine i održavale imunitet na najvišoj razini) uz dijetalnu prehranu na bazi piletine i riže ili neke od gastrointestinalne hrane iz medicinskog programa dodavati i probiotike. Pozitivne bakterije odnosno probiotici pomoći će obnoviti imunitet i oštećenu sluznicu crijeva i onemogućiti danje naseljavanje loših bakterija i disbakteriozu koja je nastala kao posljedica lokalne upale. Proizvodi koje mi u veterinarskim ljekarnama Pet centra imamo i koje smatram da bi mogle pomoći Vašim ljubimcima su Candioli Florentero 15 ml pasta, također i obliku tableta, Newborn Floryboost pasta na bazi vulkanske gline i probiotika, te Mervue Diagel vodotopivi prašak koji nadoknađuje vitamine i minerale, olakšava probavljivost ugljikohidrata i vlakana, vraća ravnotežu ravnotežu elektrolita i glukoze, vraća ravnotežu vode.

O sličnoj problematici su pisali i moji kolege u ranije objavljenim odgovorima Mačići i proljev te Aktivni medicinski ugljen - terapija u slučaju proljeva.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr