Povratak

Displazija kukova i artroza / Caniviton forte, Petvital Arthro Tabs, medicinska hrana kao potpora liječenju

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Imamo labradora pet godina staroga. Kad je imao godinu dana dijagnosticiranu mu je displazija kukova . Dajemo mu Caniviton forte 30 pola  mjerice dnevno. Prije dva mjeseca zglob mu je natekao i kod snimanja se pokazalo da ima artrozu. Komentar je da su zglobovi kao u 15-godišnjeg psa i da nema velike pomoći. Da li se može uz Caniviton dati još neku pripravak, npr. Petvital arthor tablete ili slično. Tjedan dana je dobivao Rycarfa tablete. Lijepi pozdrav, Jadranka

O: O displaziji je detaljnije pisala kolegica u svom ranijem odgovoru Displazija kukova - klasifikacija i stupnjevi promjena / Liječenje i operacijske tehnike.

Artroza je bolest koju karakteriziraju promjene hrskavice zglobova, što rezultira degenerativnim promjenama na zglobovima i oštećenjima funkcije zglobova. Najčešće zahvaća kralježnicu, kukove, ekstremitete. Koristi se i naziv osteoartritis ili osteoartroza.

Smatra se da ova bolest nastaje kao posljedica narušenih odnosa u razgradnji i izgradnji zglobne hrskavice i subhondralne kosti. Ljubimci s artrozom trpe bol, lokaliziranu na oboljelom zglobu pod opterećenjem pa izbjegavaju opterećenje tog ekstremiteta, odnosno, u kliničkoj slici prisutna je hromost određenog stupnja. Kod pacijenta dolazi do deformiteta zglobova, nestabilnosti zglobova, te ograničenosti pokreta. Simptomi bolesti napreduju s vremenom i intenzitetom degenerativnih promjena. Dijagnoza se postavlja na temelju anamneze i kliničke slike, te rentgenske pretrage. Na rentgenskim slikama se mogu uočiti promjene poput: suženja zglobnog prostora, stvaranju osteofita i enteziofita,  promijenjenom izgledu koštanih krajeva zgloba.  Punkcijom zgloba se može analizirati i sinovijalna tekućina što dodatno može pomoći pri postavljanju dijagnoze.

Rimadyl se koristi prema potrebi za ublažavanje znakova upale i bolova pri akutnim i kroničnim poremećajima mišićno-koštanog sustava psa te suzbijanje bolova i protuupalno kod postoperativnih edema.
 
Caniviton forte prah je dopunsko sredstvo hrani za stabilizaciju lokomotornog sustava u pasa s visokim sadržajem glikozaminoglikana (hondroitin sulfat). Glikozaminoglikani pripadaju velikoj skupini tzv. šećera s učinkom na zglobove i to tako da regenerira hrskavice, tetive i ligamente, održava ih gipkim, te na taj način olakšava nesmetano kretanje. Caniviton se pokazao izvrsnim nakon velikih opterećenja tetiva, ligamenata i zglobova. Dodatak L-karnitina u preparatu omogućuje bolji rad srca i skeletne muskulature i skraćuje vrijeme odmora nakon sportskih natjecanja. Dodatak joda podupire metaboličke procese te tako potiče vitalnost životinja. Dodani vitamin C i selen povećavaju zaštitu tkiva od njegovog oštećenja toksičnim metaboličkim produktima, te tako preveniraju otok zglobova koji se može javiti uslijed nedostatka. Za efektivno jačanje i dugotrajnu zaštitu hrskavice preporuča se, npr. Caniviton, primjenjivati kroz period od najmanje 3 mjeseca. 1 mjerna žlica = 16g visokokoncentriranog granulata (priložena mjerna žlica u pakiranju).Na 30 kg tjelesne mase početno se daje jednom dnevno 1 mjerna žlica u hrani. Nakon 14 dana može se doza redicirati na pola (1/2) mjerne žlice dnevno. Kod dugotrajnijeg davanja preporučuje se pola (1/2) mjerne žlice dnevno.

U ljekarnama Pet centra možete nabaviti medicinsku hranu od nekoliko proizvođača:

Hill's Prescription diet j/d hrana koja služi kao hranidbena potpora liječenju artritisa kod pasa, a sadrži visoku razinu EPA, omega 3-masnih kiselina koje smanjuju upalu oko zgloba i u zglobu, a dobivaju se iz ribljeg ulja dubinskih riba. Također sadrži antioksidantsku formulu s vitaminom E i C, selenom i beta-karotenom te na taj način pojačava zdrav imunološki sustav, a osim toga sadrži kontrolirane kalorije koje spriječavaju povećanje tjelesne težine, bez dodatnog opterećenja za zglobove.

Royal Canin Mobility support kojoj su indikacije pomoć u održavanju pokretljivosti zglobova odraslog psa, a sadrži zelenousne dagnje koje reduciraju simptome upale zglobova u pasa, te pomažu u održavanju pokretljivosti zglobova, sadrži i omega-3 masne kiseline dugih lanaca koje moduliraju upalne reakcije i imaju blagotvoran učinak na zglobove, također sadrži i sinergistički antioksidacijski kompleks koji reducira degradaciju stanične DNA, jača imunološki sustav i neutralizira slobodne radikale.
 
PETVITAL Arthro Tabs za jačanje zglobova pasa i mačaka su dodatak prehrani za pse i mačke. Tablete sadrže vitamine, minerale i suho bilje koji povoljno djeluju na izmjenu tvari u kostima i na slabe zglobove. Usporavaju proces starenja zglobova. Zadržavajući ione u tkivu povećavaju gipkost koštane mase i tetiva. Ublažavaju bolove te ubrzavaju regeneraciju kostiju nakon lomova, kirurških zahvata i zaostajanja u rastu.
 
Također, možete dodati u hranu i Brit Care Lososovo ulje koje sadrži omega-3 masne kiseline iz hladnovodnih riba, koje pomažu pri upalama zglobova.

Navedeni preparati dostupni su u ponudi veterinarskih ljekarni Pet centar, gdje Vam rado stojimo na raspolaganju i za sve dodatne informacije i savjete.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr