Povratak

Kvržica na trbuhu psa - lipom, bradavica, cista

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo hrgota v2

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. med. vet.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Imam njemačkog ovčara starog 2 godine. Prije par mjeseci primijetila sam da mu  koža na stomaku počinje mijenjati boju u crnu i gubi dlake te je ta koža dosta hrapava. Danas kad sam pogledala kakvo je stanje vidjela sam da ima nekakvu meku crnu izraslinu nalik velikom krpelju. U privitku sam vam poslala sliku pa Vas molim da kažete svoje mišljenje.
Hvala i srdačan pozdrav! Marija

O: Na koži se mogu pojaviti razne izrasline, različitog porijekla. Kada se radi o kvržici, poput one na fotografiji koju ste poslali, sumnja ide prema lipomu, bradavici, cisti, ali i o drugim tvorbama.

Lipom je nakupina masnog tkiva. Bezbolan je i sam po sebi na predstavlja smetnju, izuzev ako se nalazi na mjestu koje ometa kretanje ili neku drugu funkciju. Lipomi mogu znatno narasti i u većini slučajeva veterinari ih ne žele uklanjati, iako je to moguće bez većih poteškoća. Smješteni su najčešće u potkožnom masnom tkivu, rjeđe u dubljim tkivima.

Bradavice kod pasa su virusnog porijekla i najčešće dolaze kod mladih pasa vezano uz narušen imunološki sustav. Često dolaze u usnoj šupljini i mogu uzrokovati poteškoće sa uzimanjem hrane. O njima je opširnije pisala kolegica, pod naslovom Bradavice (papilomatoza) i kvržice na koži psa.

Ciste su najčešće vezane uz dlačni folikul. One nastanu kada se dlačni folikul, odnosno pora, začepi zbog nečistoće ili infekcije. Sve pore u koži, kao i dlačni folikuli, okruženi su žlijezdama koje proizvode masnoću koja dlaku čini sjajnom i predstavlja zaštitni sloj na površini kože. O cistama možete više pročitati pod naslovom Cista lojnih žlijezda ili aterom.

Iz ove perspektive nije moguće dijagnosticirati o čemu se točno radi kod Vašeg ljubimca. U tom smislu, jedinu mogućnost predstavlja pregled, pa preporučujem da Vašeg ljubimca odvedete u veterinarsku ambulantu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr