Povratak

Ženka nimfe i više mužjaka - formiranje parova u jatu i uspješno parenje nimfi

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Ja imam vjerojatno tri mužjaka i jednu ženku nimfu. Oni se bore za nju. Da li će se ona pariti sa tri mužjaka ili s jednim? Trebam li još jednu ženku  kupiti, mada nikad ne znam kad kupujem da li je mužjak ili ženka. To se kod mene, mislim, jasno vidjelo nakon 2 mjeseca zajedničkoga života moje četiri nimfe.
Unaprijed  hvala na savjetu.
Lijepi pozdrav od Željke.

O: Za uspješno parenje nimfi mora se zadovoljiti nekoliko osnovnih uvjeta. Ptice koje namjeravate pariti trebaju biti starije od 18 mjeseci, jer su u toj dobi splono zrele, završile su s rastom i znat će pravilno sjediti na jajima. Najbolji rezultati u uzgoju postižu se u volijerama dimenzija 80 x 80 x 100 cm, svaki par zasebno.

U pravilu, kad imate veći broj nimfi, moraju se formirati parovi u većim volijerama pa se zatim moraju izdvojiti u posebnu volijeru kao jedan par, što i Vama preporučujem.

Par treba barem mjesec dana prije početka nešenja jaja dodatno prihranjivati kao i puštati da se izlete, kako bi ptice stekle kondiciju.
 
Smatra se da je parenje započelo kada mužjak i ženka često u tijeku dana zajedno ulaze i izlaze iz gnijezda. U tom periodu treba im osigurati mir i privatnost. Također, treba osigurati obilje u prehrani i dopunske pehrane.
 
Nimfe su dobri roditelji pa mogu othraniti i do 6 mladunaca u jednom leglu.

Dodatne korisne savjete možete pronaći i u odgovorima mojih kolegica, pod naslovima Uspješno parenje nimfi / Prehrana nimfi i dodaci u vrijeme razmnožavanja te Određivanje spola nimfe (izabel šarena).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr