Osnovno o akvarijima iznad 100 litara i najvažnijoj opremi

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
vladokordic web1


Odgovara:
Vladimir Kordić, d.i.a.
Pet centar

P: Zanima me JUWEL Akvarij Rio 240 LED. Nemam baš iskustva sa akvarijima, ali me zanima što se sve dobije uz proizvod – akvarij, dakle filter za pročišćavanje vode, pumpa koja vrti vodu, grijač i to je to? Ima li hranilicu? Zanima me i kako funkcionira sustav. Hvala. Josip

O: Akvarij Juwel Rio 240 se sastoji od staklene posude (akvarija), poklopca s rasvjetom koja je neophodna za rast i razvoj bilja i riba, unutarnjeg filtera s protočnom pumpom i grijača. Sve nabrojano je sastavni dio artikla, a smatra se minimalnom nužnom opremom.

Za akvarije litraže iznad 100 l se preporuča korištenje vanjskog filter, npr. AQUAEL vanjski filter Ultramax. Osim vanjskog filtera može se koristiti i zračna pumpa, npr. AQUAEL zračna pumpa Oxyboost, s pripadajućom opremom (crijevo za zrak, nepovratni ventil, regulator protoka, raspršivač).

Napredniji akvaristi koriste više opreme kao što su CO2 sustavi, UV sterilizatori, automatske hranilice, hladnjaci i slično što ovisi o set up-u akvarija, odnosno biljnim i životinjskim vrstama koje su zastupljene.

Akvarij funkcionira kao jezero u malom. Po toj analogiji je lakše održavati velike akvarije od manjih jer manji svojim kapacitetom teže kompenziraju negativne učinke ciklusa kruženja tvari i energije.

Ukoliko bih morao izdvojiti najvažniji dio opreme, svakako bih izdvojio filter. Dobra filtracija (uz kvalitetnu rasvjetu) čini razliku između života i smrti riba. Filtracija podrazumijeva mehaničko, biološko i kemijsko pročišćavanje vode akvarija, a naglasak je na biološko kemijskoj filtraciji, odnosno ključnoj denitrifikaciji koja je u principu ciklus raspada amonijaka iz organskog otpada na manje toksične nitrite i nitrate kao krajnji produkt raspada amonijaka. Budući da su nitrati krajnji produkt raspada amonijaka i talože se pri dnu akvarija filtraciju potpomažemo redovnim izmjenama vode kako bi uklonili toksične produkte. Tu su veliki akvariji u prednosti jer su izmjene vode u dobro zacikliranim akvarijima rjeđe.

Nakon odabira vrsta koje želite držati akvarij se postavlja na način da pruži najbolje moguće uvjete za odabrane vrste (temperatura, tvrdoća vode, mjesta za skrivanje, bilje, intenzitet rasvjete, brzina protoka vode i slično). Postavljeni akvarij mora raditi minimalno 15 dana kako bi biološki sazrio i postao spreman za prihvat riba. Ribe se naseljavaju postepeno, u manjim jatima čime se filteru ostavlja dovoljno vremena da kompenzira višak organskog otpada.

Ovisno o vrsti, hranjenje se provodi jednom ili više puta dnevno, poželjno ručno jer tada ribe izlaze i lakše ih je pregledati kako bi na vrijeme uočili eventualne bolesti.

Održavanje akvarija je jednostavno pod uvjetom da se poštuju biološka ograničenja i minimalni tehnički uvjeti ugrađene opreme.

Biljka Monte Carlo (Micranthemum Tweediei)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
vladokordic web1


Odgovara:
Vladimir Kordić, d.i.a.
Pet centar

P: Kupio sam biljku Monte Carlo i počeli su listovi propadati, tj. dolazi do truljenja... Vidi se koji vršak da baca nanovo listove, ali mislim da nema napredovanja. Podloga je za Profi Aquascape i imam CO2 i dobru rasvijetu. Akvarij ima 7 dana otkako sam ga stavio u funkciju i još nisam koristio ni mikro- ni makroelemente pošto sam gore stavio podlogu soil plant i piše da treba dva puta sedmično mijenati pola vode jer dolazi do zasićenja pošto je soil dosta bogata sa svime i tako 4 tjedna... Uglavnom imam i svu potrebnu opremu za mijerenje svih faktora vode, CO2 je u redu na 30ml. Hvala. Toni

O: Micranthemum Tweediei je relativno nova vrsta u akvaristici. Srednje je zahtjevna po pitanju rasvjete iako biljka „voli“ nešto jaču rasvjetu, a korištenje CO2 nije nužno. Preferira nešto mekšu vodu, a uspijeva u rasponu od 2-15 njemačkih stupnjeva tvrdoće. Poželjna temperatura je 20-25C, a pH 6,0-7,5.

Sadnja bilja u akvariju zahtjeva strpljenje, a minimalni period nakon kojeg možete reći da se biljka „primila“ je 4-8 tjedana (ovisno o uvjetima).

Uz Monte carlo se veže nekoliko poznatih problema.

Melting – uzrokuju ga visoke razine nitrata u ranoj fazi nakon sađenja, provjerite razinu nitrata i zamijenite dio vode.

Smeđa boja – ukoliko je rast vrlo gust svijetlo ne dopire do dna, potrebno je prorijediti biljku.

Žućkasta boja i spori rast – vezano je uz visinu biljke, treba je održavati na 2-3 cm, u suprotnom biljka ne dobiva dovoljno svjetla i hranjiva.

Savjet je da provjerite razinu nitrata i održavate visinu/gustoću biljke, odnosno da budete strpljivi ukoliko ste već u zadanim parametrima. Nažalost ne uspije se svaka biljka „primiti“…

 

Putovanje u inozemstvo i transportiranje riba

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljvu 2013


Odgovara:
Ljiljana Vrhovac Uzur, univ. mag. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Imam pitanje u vezi transporta zlatnih ribica. Vlasnica sam dvije zlatne ribice i jednog čistača, stari su oko 4-5 godina. Uskoro selim u inozemstvo pa me zanima da li bi oni podnijeli put od cca 1800 km, na koji način izvršiti transport i da li mi treba kakva dokumentacija ili zdravstvena potvrda za prijelaz granica? Putovanje bi trajalo 2 dana (jedno noćenje), išla bih kombijem i prelazila bih 5 granica (Slovenija, Italija, Švicarska, Francuska, Irska). Žao mi ih je ostaviti jer su dugo sa mnom pa ako postoji kakva mogućnost da ih povedem sa sobom molila bih Vas za bilo kakav savijet. Ili da me uputite koga da pitam (Veterinarski institut ili fakultet). Unaprijed zahvaljujem. Lijepi pozdrav, Maja

O: Ribe se obično transportiraju u PVC vrećicama. Takve vrećice se pune vodom do 2/3 kapaciteta. U ovakvim pakiranjima, uz odgovarajuću temperaturu, mogu bez problema podnijeti put od nekoliko sati.

Za dulja putovanja potrebno je koristiti veće PVC vrećice koje se pune s 1/3 vode, a ostatak je potrebno nadopuniti kisikom iz boce. U ovakvim uvjetima moguće je ribice transportirati do 24 sata.

Vrećica s vodom treba biti dobro zatvorena i najbolje ju je zbog termoizolacije smjestiti u kutiju od stiropora s poklopcem ili sl. I uz ovakvu izolaciju potrebno ih je držati na sobnoj temperaturi i ne ostavljati ih npr. u automobilu preko noći.

Ribe ne bi trebalo hraniti 24 h prije puta.

Prateću dokumentaciju za premještaj ukrasnih ribica izdaje ovlašteni veterinarski inspektor s područja na kojem stanujete (ako živite u Zagrebu trebali biste se obratiti u Veterinarsku stanicu grada Zagreba).

Zaključno, ukoliko možete ribicama osigurati izmjenu vode i dodatak kisika prema opisanom, teoretski biste ih mogli uspješno transportirati. Međutim, ovakav put bi bio izniman stres i savjetujem Vam da ih ne izlažete ovakvom riziku. Netko od Vaših prijatelja bi se zasigurno razveselio ovako lijepim kućnim ljubimcima.

Zamućenost i temperatura vode | Ihtioftirijaza | Akvarijsko bilje i zlatne ribe

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
no image


Odgovara:
Elvis Sokolić, univ. mag. ing. agr.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam problem s akvarijskom vodom. Stalno je mutna i temperatura je dosta niska, ne može biti vise od 17 stupnjeva. Koristim Aqua Safe, Crystal Water, Tetra Vital i Easy Balance. Kupila sam i šljunak te 2 prave biljke kojima ne treba gnojivo, izgledaju kao kuglice zelene, te sam prije tjedan dana kupila soma čistača i sad sam ga našla uginulog. Još u akvariju imam 3 pajčolanke i stalno "usisavaju dno" pa mislim da som nije mogao do hrane ili mu je zasmetala temperatura vode jer je naglo pala? Inače, akvarij je 40 litarni te koristim U2 filter. Imam i dosta problema s jednom pajčolankom, crni teleskop ima 3 oštećenja ljuske i bijele točkice koje sam liječila Sera Costapurom, ali nije prošlo do kraja jer nisam mogla podići temperaturu vode. Zanima me kako da riješim zamućenost vode te da li da kupim grijač i da li grijač ima mogućnost da zagrije vodu do određene granice, ali da je ne prelazi ako je stalno u vodi? Tada bih vjerojatno uspjela i izlječiti ribicu. Hvala. Lijep pozdrav, Vedrana

O: Zamućenost vode može se pojaviti iz više razloga. Prezasićenost otpadom (previše hrane, riblji izmet), preslaba oksigeniranost (prevelik broj riba na određeni volumen vode, preslab filter), može biti mineralnog porijekla (sitne čestice koje mogu biti prisutne u mediju, tj. škljunku koji koristite kao podlogu), bilo šta vapnenačnog porijekla (dolomitni kamen, dekor za morski akvarij npr. školjke i slično). Također, može biti uzrokovano i "cvjetanjem" bakterije, što je povezano s količinom otpada u akvariju. Bakterije za razgradnju otpada koriste velike količine kisika, što kod riba uzrokuje trovanje sa CO2. Kod zlatnih riba specifično je to da filtracija mora biti puno jača od one za tropske akvarije, iz razloga što u hladnovodnim akvarijima ne možete držati živo bilje, što znači da nikad ne možete upotpuniti prirodni ciklus kruženja tvari koje nastaju kao nusprodukt biološke razgradnje otpada. Time dolazi do disbalansa u parametrima vode, nerijetka su i trovanja na što najprije reagiraju osjetljiviji organizmi, kao ribe dna i rakušci. Aqua safe je sredstvo za osnovnu pripremu vode, tj. za oslobađanje vezanje štetnih tvari i vezanje slobodnih radikala i iona kao što su kloridi, koji su izrazito toksični za ribe. Crystal Water može pomoći pri zamućenju, ali ne i u potpunosti ga riješiti, ako je riječ o biološkom porijeklu. Vital obavezno stavljajte nakon gašenja svijetla jer vitamini B kompleksa se denaturiraju u prisustvu svijetla. Esay Balance je sredstvo koje regulira nekoliko osnovnih parametara u vodi. Moj prijedlog je: ako imate dovoljno veliku komoru od filtera, stavite nešto aktivnog ugljena. Aktivni ugljen držite nekoliko dana, pratite stanje i zamijenite ga, ako se voda nije jos potpuno razbistrila. Drugo rješenje je purigen, koji je novi filterni medij te ga još nema u našoj ponudi, već samo na vanjskom tržištu. Treće rješenje je nešto malo osjetljivije prirode. Radi se o doziranju H2O2, tj. vodikovog peroksida. Stavljaju se vrlo male doze, do max 1 ml. Vodikov peroksid će riješiti jedan dio organskog zagađenja jer će oksidirati, potpuno je bezopasan za ribe, ako se pažljivo koristi i razlaže se na čisti kisik i vodu. Predlažem za početak staviti 0,1 ml. Predlažem i koristiti nekoliko od navedenih metoda, ne samo jednu, dakle aktivni ugljen i malu dozu hidrogena.

Vezano uz temperaturu – 17 stupnjeva nije nisko za zlatne ribe, ali je preniska temperatura za bilo koju tropsku ribu, osim možda za starije sojeve poecilia (tilapije i izvorni gupiji) i makropoda (rajska riba). Međutim, temperaturu ne bi trebalo dizati iznad 20°C. Zlatnim ribama ne bi škodilo ni da je temperatura i do 25°C, ali time im se ubrzava metabolizam, stvara se više otpada te je potrošnja kisika još veća. Moj prijedlog je: nabavite grijač od 50W s termostatom, namjestite termostat na 20°C i problem bi trebao biti riješen. Grijač Vam može pregrijati vodu samo ako je neispravan, termostat je taj koji ga gasi i pali po potrebi.

Ihtioftirijaza je poprilično učestala parazitarna bolest koja napada sve vrste riba. Relativno se lako liječi, ako se na vrijeme uoči. Da bi liječenje bilo uspješno, potrebno je podići temperaturu čak i do 30°C. Costapur je jedan od lijekova koji su uspješni u tome i dobro ga je koristiti u kombinaciji s elektrolitnim solima, kao npr. Ectopur. Također, potrebno je povećati razinu kisika u vodi tokom liječenja. Nakon završenog liječenja, potrebno je promijeniti dio vode, opet koristiti aktivni ugljen koji će pokupiti rezidue lijeka (tokom 48 sati) te tretirati ribe vitaminima.  Ribe koje su sklonije ovim bolestima su one koje imaju slabiju ljuskavost, tako da su teleskopi upravo ti kojima su oporavci puno teži i dugotrajniji. Ihtioftirijaza je ektoparazitna bolestu obliku bijelih cisti, koje sadrže velik broj mikroektoparazita koji se oslobađaju u vodu nakon rupture, te se bolest upravo tako i širi. Lijek djeluje direktno na oslobođene parazite koji se nađu u akvarijskoj vodi.

Što se bilja tiče, sa zlatnim ribama postoji veliko ograničenje. Kuglice koje spominjete su ustvari slatkovodne makroalge (Cladophora aegagrophyla), koje su više ukras nego nekakva biljka od praktične vrijednosti. Bilje u akvariju ne predstavlja samo dekoraciju, već zatvara prirodni ciklus kruženja tvari, drugim riječima uklanja otpadne tvari iz vode te tako pomaže održavanju kvalitete vode i višem postotku slobodnog kisika. Sa zlatnim ribama nažalost nema puno opcija. Zbog njihove specifične prirode, biljne akvarije je teško održavati jer su zlatne ribe sklone "kopanju"; njihove prirodne prehrambene navike velikim dijelom se baziraju na biljnoj hrani, tako da velik dio tropskog bilja teško može opstati s njima. Međutim, postoji par vrsta biljaka koje su "plastikaste" pa su kompatibilne sa zlatnim ribama, npr. Anubias sp., Microsorum sp., Justicia sp., Ceratophyllum demersum i dr. Imajte na umu da prije kupnje bilo koje biljke morate prethodno proučiti zahtjeve biljke za svjetlom i CO2. Birajte krupnije i tvrđe biljke, pokušajte s nekoliko i pratite stanje. Brzorastuće biljke s puno adventivnog korijenja su najbolji potrošači nitrata i fosfata i to je upravo ono što Vam treba da akvarij profunkcionira i da stvorite zdrav ambijent za Vaše ribe. S nekim vrstama iz porodice Hygrophylla također vrijedi pokušati, primjerice Nomaphylla stricta.

Za kraj, moram napomenuti da zlatne ribe i sve što spada u cyprinus porodicu ustvari traži puno veći prostor od onoga što hobisti najčešće kupe. Idealni uvjeti za 4 zlatne ribe bi bili akvarij od 160 litara, eksterni filter i temperatura oko 20°C.

Nadam se da će Vam ove informacije i savjeti biti od koristi, a za sva Vaša dodatna i buduća pitanja rado smo Vam na raspolaganju.

 

Paraziti iz roda Camallanus i zdravlje ljudi

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan vesovic


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Zlatna ribica zaražena je crvom iz roda Camallanus, mene interesira da li se navednim crvom može zaraziti čovijek. I da li je opasn za ljude. Unaprijed se zahvaljujem i pozdravljam Vas. Lp. Martina

O: Paraziti iz roda Camallanus parazitiraju u gastrointestinalnom traktu ciklida, živorotki kao i drugih vrsta slatkovodnih riba. Razvojni stadiji ovog nematoda obuhvaćaju larve koje ekskretima (stolica) infestirane ribe dospijevaju u okolinu. Unutar sitnih račića, larva dostiže 3 - stadij razvoja i kao takva predstavlja opasnost za druge ribe. Nakon što ih druge ribe pojedu (odgovarajući nosioc), larva migrira i razvija se u odrasli oblik sposoban za daljnju reprodukciju - završava se razvojni ciklus parazita.

U kliničkoj manifestaciji i za postavljanje dijagnoze moguće je primijetiti crvenkaste crviće u području analna otvora. U liječenju se koriste različiti preparati namijenjeni infestaciji unutrašnjim parazitima u riba kao i prevencija u vidu izbjegavanje hrane na bazi sitnih račića (posrednici u razvojnom ciklusu).

Iako se ovi paraziti smatraju izrazito kontagioznim (predstavljaju opasnost za široki spektar raznovrsnih akvarijskih riba), isti ne predstavljaju opasnost za ljude. U svakom slučaju, za sve detaljnije korisne informacije vezane uz ovog parazita, savjetujem Vam da kontaktirate Veterinarski fakultet u Zagrebu, Zavod za biologiju i patologiju riba i pčela, Heinzelova 55. Kolege na prije navedenom Zavodu mogu Vas opskrbiti sa svim informacijama vezanim uz ovog parazita kao i svim opasnostima koje od njega prijete.

Korisne informacije možete saznati i u odgovoru kolege Vladimira Kordić, d.i.a., objavljenom pod naslovom Bolesna ribica - Camallanus crvi.