Crvenosmeđa fleka na bradi psa | Promjene na koži i dijagnostika

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Biljana Knezevic Joomla v2


Odgovara:
Biljana Knežević, dr. med. vet.
Pet centar, Kralja Petra Svačića 61, Osijek

P: Na bradi psa mi se pojavila crvenosmeđa fleka. Ne znam trebam li se brinuti. Poslala sam vam sliku pa ako mi možete dati savjet. Hvala na odgovoru, Gloria

O: Promjene na koži mogu nastati zbog različitih uzroka, od bakterija, gljivica, virusa, parazita... Dijagnoza se postavlja detaljnim kliničkim pregledom životinje te ukoliko je potrebno dodatnim pretragama (UV svjetlo, pretraga brisa i strugotine kože...). Vrlo teško je reći što bi točno mogao biti uzrok ove promjene na koži Vašeg ljubimca. S obzi rom na veličinu promjene savjetujem Vam da sa svojim ljubimcem posjetite svog veterinara, da se napravi detaljni klinički pregled kako bi se odredio točan uzrok kožne promjene i da se, ukoliko je potrebno liječenje, odredi terapija.

Nešto više o različitim promjenama na koži možete pročitati u prethodno objavljenim odgovorima mojih kolega, pod sljedećim naslovima:

Promjene na koži - dermatitis, ekcem, piodermija

Tamnjenje kože (hiperpigmentacija) i lišajevi | Promjene na koži i važnost postavljanja pravilne dijagnoze

Crvenilo i smeđe mrlje nalik prljavštini na koži psa / Kontaktni dermatitis, ekcem, piodermija

Ekcem

Dermatitis

Hot spots - akutni vlažni dermatitis

Akutni vlažni dermatitis - Hot Spot

 

Loptasta izraslina na mliječnoj žlijezdi

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Sinoć sam na trbuhu maltezerice stare 7 godina kraj bradavice (skoro spojeno) primjetila malu loptastu izraslinu koja na dodir nije bolna. Oblikom je okruglasta obla i malo tvrda. Čini se kao da je ispunjena isto bijelo. Molim Vas savjet i mišljenje ako vidite prema fotografiji priloženoj. Zahvaljujem, Dijana

O: Mliječna žlijezda je organ najčešće zahvaćen patološkim promjenama. Dob u kojoj se najčešće javljaju tumori mliječne žlijezde je od 6-12 godine starosti. Najveću ulogu u razvoju tumora mliječne žlijezde imaju spolni hormoni. Patohisotloškom pretragom tkiva razvrstavaju se na benigne li maligne tumore. Statistički, tumori mliječne žlijezde prilično su česti kod  nesteriliziranih kuja starijih od šest, sedam godina. Promjene se prvo mogu primijetiti kao male kvržice u području mliječne žlijezde, odnosno sisa ili latinski mamarnog kompleksa.

Preporučujem pregled kod veterinara kako bi se ustanovilo stvarno stanje i eliminirale druge tvorbe  te preporuči daljnje postupanje. Također je potrebno praćenje stanje tvorbi – povećava li se ili miruje.

Izgubljena knjižica s podacima o cijepljenju psa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo hrgota v2


Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. med. vet.
Pet centar, Bože Gumpca 32, Pula

P: Kada se izgubi knjižica o cijepljenju, može li se napraviti nova? A ako može, kako doći do naljepnice od mikročipa? Jure

O: U veterinarskoj ambulanti u kojoj je pas cijepljen posjeduju potrebne podatke o cijepljenju psa, uključujući i broj mikročipa. Ukoliko i ne bi imali te podatke, što je gotovo nemoguće, broj mikročipa se može očitati na psu (posebnim čitačem) i upisati u knjižicu. Novu knjižicu sa svim potrebnim podacima izdat će Vam Vaš veterinar koji je cijepio psa te Vas upućujem da mu se što prije javite.

Neresorptivni i resorptivni kirurški konci

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Martina Petrovic


Odgovara:
Martina Petrović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Zanima me više informacija o biorazgradivim koncima. Imam psa koji je bio na kastraciji dana 21.2. (dana nam je informacija da više ne moramo dolaziti nakon kastracije) i još uvijek mu nisu otpali konci. Uz to oko šavova mu se stvaraju kao neke kraste. Zanima me da li je to takav proces ili bi se trebala zabrinuli i otići veterinaru?! Unaprijed hvala i lijep pozdrav! Ana

O: Kirurški konac označava materijal koji se koristi za rekonstrukciju tkiva, podvezivanje krvnih žila (ligiranje), postavljanje raznih implatanata ili transplatanata. S obzirom na ponašanje u tkivu dijele se na resorptivne i nersesorptivne, s obzirom na strukturu na monofilamente i multifilamente i obzirom na porijeklo na prirodne i sintetske. Resorptivni konci se razgrađuju i stoga postupno gube svoju snagu podržavanja tkiva, tj vučnu silu. Resorptivni konci većinu vučne čvrstoće izgube unutar 60 dana od implantacije u tkivu. Neresorptivni konci zadržavaju svoju vučnu čvrstoću duže od 60 dana. Sintetski resorptivni konci se razgrađuju procesom hidrolize. Brzina razgradnje uvjetovana je brojem neutrofila ,makrofaga u rani i ovisna je o enzimima koji su pod utjecajem brojnih lokalnih i općih uvjeta. Stoga je period razgradnje i resorpcije prirodnih resorptivnih materijala prilično neperdvidiv.  

Savjetujem Vam da sa Vašim ljubimcem posjetite veterinara koji je obavio operativni zahvat. Kolega je  jedini u mogućnosti Vam točno odgovoriti na Vaša pitanja s obzirom na vrstu resorptivnog konca (prirodni, sintetski) koji je korišten u zahvatu kao i o pravilnom zaraštanju rane.

 

Odstranjivanje smole | Medicinski benzin i nuspojave

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Biljana Knezevic Joomla v2


Odgovara:
Biljana Knežević, dr. med. vet.
Pet centar, Kralja Petra Svačića 61, Osijek

P: Pas nam je stao u smolu. Pročitavši vaše savjete, pokušali smo je ukloniti sa uljem. Nije išlo. Onda smo pokušali sa medicinskim benzinom. Sada pas ne stoji na toj nozi. Što se događa. Molim savjet i pomoć. Rajka

O: Medicinski benzin je visoko koncentrirani pročišćeni benzin za upotrebu u medicinske svrhe, a služi za čišćenje i odmaščivanje kože i masnih površina i čišćenje oko rana. On je sličnog sastava kao benzin samo je pročišćen od sumpora, olova i drugih otrovnih tvari. Može pomoći u odstranjivanju smole sa kože, međutim isto tako ima i štetne nuspojave koje se mogu razviti uslijed njegove primjene.

Lokalno benzin djeluje anestetski i može izazvati dermatitis odnosno upalu kože. Isto tako može dovesti do trovanja organizma gdje se kao simptomi javljaju vrtoglavica, ubrzani otkucaji srca, ubrzano disanje, napadaji i gubitak svijesti. Ukoliko izloženost potraje može dovesti i do kroničnog konjuktivitisa.

S obzirom da ste naveli da pas ne stoji na toj nozi postoji vrlo velika mogućnost (pogotovo ako benzin nije bio brzo skinut sa kože šamponom) da se razvio dermatitis. Savjetovala bih Vam da sa svojim psom posjetite Vašeg veterinara te da se napravi detaljni pregled pogođenog područja i po potrebi da se odredi terapija.