Povratak

Zaraštavanje rane nakon sterilizacije i krvarenje kao komplikacija / Oporavak nakon sterilizacije

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Jučer sam sterilizirala dvije mlađe mace. Jedno je muško, a drugo žensko. Rana nakon sterilizacije kod muškog mačića je čišća nego kod ženke, tj. muški mačić ne krvari ništa, dok ženkica krvari lagano cijeli dan. Da li je to normalno ili ne? Neki kažu da je to normalna pojava jer se mace nakon zahvata, kao, čiste. Molim Vas da mi odgovorite što prije.  Zahvaljujem na odgovoru unaprijed! Srdačan pozdrav, Andrea

O: Zaraštavanje rane je individualne prirode - kvalitetnije je u mladih i dobro držanih životinja te u onih koje su u dobroj kondiciji. Stoga, i oporavak različito dugo traje.

Za vrijeme oporavka treba voditi računa da je rana čista i suha te treba provjeravati bar dva puta dnevno znakove infekcije, otečenja, crvenila i iscjetka. Par kapljica krvi, odnosno sukrvica iz rane ne mora Vas zabrinjavati, no ako Vam se rana kod Vašeg ljubimca iz bilo kojeg razloga čini sumnjivom, svakako ga odvedite veterinaru prije nego se stanje komplicira.

Također, malo crvenila ili blago otečenje normalna je pojava, no krvarenje, iscjedak ili otvoreni rubovi rane (što će se dogoditi ako šavovi popuste ili ih ljubimac prijevremeno skine) svakako zahtijevaju posjet veterinaru.

Osim krvarenja, kao najčešćih komplikacija po sterilizaciji, moguće je izdvojiti i prolapsus organa te infekcije.
 
Šavovi se, ako je rana uredno zacijelila, skidaju 10. dana nakon operacije, pa bi bilo dobro da ljubimac čim duže nosi zaštitni ovratnik kako biste spriječili skidanje šavova ili lizanje rane. Ako mu smeta prilikom uzimanja hrane ili u kretanju, možete mu ovratnik privremeno skinuti.
 
Inače, aktivnosti se moraju ograničiti u prvom tjednu nakon operacije te na takav način osigurati nesmetano cijeljenje rane. Kako svaki ljubimac različiti reagira na operativni zahvat, moguće je da će Vašem ljubimcu trebati neko vrijeme za potpuni oporavak. Za to vrijeme osigurajte mu kvalitetnu hranu i njegu, kao što je: a/d (konzerva - Hill's), Convalescence support (konzerva - Royal Canin), Convalescence support Instant Diet (prah - Royal Canin), High Calorie (konzerva - Eukanuba) ili Convalescence konzerva (Purina Veterinary Diet). Kao potporu imunitetu moguće je primijeniti i Immunoboost pastu za peroralnu primjenu.

Korisne informacije o poteškoćama koje se mogu pojaviti po sterilizaciji mačaka možete saznati i u ranije objavljenim odgovorima mojih kolegica, naslovljenim Poteškoće sa zaraštavanjem rane i opuštenost kože na donjem dijelu trbuha nakon sterilizacije mačke i Krvavi iscjedak iz rodnice mačke nakon sterilizacije.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr