Povratak

Krvavi iscjedak iz rodnice mačke nakon sterilizacije

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam mačku staru 8 mjeseci. Sa samo 6 mjeseci se omacila, no odlučili smo ju sterilizirati nakon prvog sljedećeg tjeranja. Sterilizirana je pred 15-ak dana, veterinar kaže kako joj nije ništa vadio, već podvezao jajnike. Četiri dana nakon toga primjetila sam da krvari i od tada krvari svaki dan, radi se o nekoliko kapi krvi koja je pomalo mutna. Najčešće se to dešava ujutro i navečer. Imala je dva dana temperaturu kada je počelo krvarenje. Osim toga, mačka ne pokazuje nikakve znakove da nešto s njom nije u redu, veoma je razigrana i ponaša se isto kao i prije sterilizacije. Veterinar kaže kako se još uvijek tjerala kada je bila sterilizirana, no mi to nismo mogli znati, s  obzirom kako nije pokazivala nikakve tipične znakove

tjeranja. Isprva smo mislili kako se radi o kakvom čišćenju, no ovo već predugo traje. Zanima me da li je ovo krvarenje opasno za mačku, da li će opet morati pod nož da joj se izvadi maternica i koliko je to rizično u tako kratkom toku?
Hvala unaprijed, Rafaela

O: Iscjedak iz rodnice može potjecati iz različitih izvora, ovisno o tome je li riječ o mokraćnom sustavu, maternici, rodnici, u kojem je reproduktivnom statusu životinja te može biti normalan i patološki.

U anamnezi saznajemo je li iscjedak u obliku mrlja koje životinja ostavlje iza sebe ili je intenzivniji. Pretragom iscjetka možemo utvrditi da li je riječ o krvi, lohijama, gnoju, urinu.

Uzroci mogu biti normalan iscjedak nakon poroda, infekcija mokraćnog sustava, strano tijelo, vaginalna neoplazija, vaginalna trauma, hematom, uginuće ploda, ovarijalna neoplazija.

Gnojni eksudat može biti normalan u ranom diestrusu, zatim patološki kod upale rodnice, gnojne upale maternice, uginuće ploda.

Dijagnoza se postavlja na temelju anamneze, u kojem je hormonalnom statusu životinja (esrus, diestrus, graviditet, kastracija). Vađenjem krvi može se hematološkom i biokemijskom pretragom ustanoviti anemija zbog gubitka krvi, leukocitoza kod upale maternice, visoka urea i kreatinin kod piometre... Rentgenskom pretragom može se ustanoviti upala maternice.

Naravno, potrebno je detaljno mačku pregledati.

Ukoliko je riječ o krvarenju, ono bi trebalo spontano prestati (npr. kod pasa za 4-8 minuta, kod peradi za 1-2 minute). Ukoliko krvarenje ne stane, vrši se postavljanjem ligatura, tj. šava ili aplikacijom hemostatika (sredstva za zaustavljanje krvarenja) te vitaminima K1 i C.

Kastracija (castratio, -onis, f. Lat., Castro - škopiti: operacijsko uklanjanje testisa, odnosno jajnika) se danas obavlja najčešće odstranjenjem oba jajnika ili ukoliko treba i jajnika i maternice. Poneka kapljica krvi nakon operacije može biti normalna, no nažalost nije mi poznato provođenje postupka podvezivanjem jajnika pa bih Vas za najtočniji savjet uputila da se javite na Kliniku za porodništvo veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Heinzelova 55, 01/2390-111, gdje će Vas najbolje uputiti.