Povratak

Procjena dobi i njega udomljenog šteneta

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Biljana Knezevic Joomla v2


Odgovara:
Biljana Knežević, dr. med. vet.
Pet centar, Kralja Petra Svačića 61, Osijek

P: Jučer sam udomila 1 od 6 štenića labradora koji su pronađeni u šumi... Nikad do sad nisam imala ti pasminu i ne znam postoje li neke specifičnosti. Ne znam kako odrediti dob šteneta, koliko puta ga hraniti i sa kakvom hranom... Molim Vas da mi malo pojasnite, hvala. Lijepo pozdrav, Valentina

O: Dob šteneta se najčešće određuje pomoću zubi te po samom ponašanju i veličini životinje.  

U prva dva tjedna štenci imaju zatvorene oči i uši te nemaju zube, većinu vremena spavaju i sisaju. Ulaskom u treći tjedan starosti otvaraju im se oči i slušni kanali, štenci počinju reagirati na svoj okoliš, postaju aktivniji, a tijekom trećeg ili četvrtog tjedna života im počinju nicati mliječni očnjaci. U četvrtom do petom tjednu života dolazi do izbijanja sjekutića, a do šestog tjedna starosti im izbijaju prva dva para pretkutnjaka, te posljednji zubi izbijaju u dobi od šest do osam tjedana te bi štene do osmog tjedna starosti trebalo imati sve mliječne zube. Uz zube dolazi i do promjene ponašanja te štenci sa oko pet do šest tjedana starosti su vrlo zainteresirani za svijet oko sebe te ga počinju istraživati. U ovom periodu im se polako uvodi dodatna prehrana te štene u starosti od šest do osam tjedana sve više samostalno jede hranu i manje je ovisno o mami, međutim ukoliko je moguće štene ne bi trebalo biti odvojeno od majke prije osmog tjedna starosti jer bez obzira na prestanak sisanja mama im je još uvijek potrebna da bi im pokazala što smiju, a što ne smiju. S osam tjedana starosti štene je vrlo aktivno, pokazuje tipično ponašanje, sve žvaču, puno se igraju, ali i puno spavaju. Između osmog i šesnaestog tjedna starosti dolazi do intenzivnog rasta, sa obzirom da dolazi i do rasta glave i čeljusti dolazi do stvaranja razmaka između mliječnih zubi.

Preporuka je da se sa štenetom što prije posjeti veterinar da se procjeni njegova starost i da se što prije krene sa čišćenjem šteneta od unutarnjih parazita i cijepljenjem protiv zaraznih bolesti.

Nešto više o samom hranjenu šteneta možete pročitati pod naslovom Čime i kako hraniti štene staro 5 tjedana koje kuja odbija od sisanja.

O samim karakteristikama pasmine i mogućim izazovima možete pročitati u prethodno objavljenim odgovorima mojih kolega, pod naslovima Labrador retriver  i  Labrador - standardi pasmine i nasljedne bolesti / Plave oči u labradora.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr