Povratak

Promjena ponašanja, povraćanje, bijeli vodenasti proljev i promjene na očima tigrice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam tigricu mužjaka, i bio je ok sve do danas. Kad sam se vratio s posla i vidio ga... samo povraća, ode probati jesti opet i opet povraća i samo tako, izmet mu je vodeno bijeli. Ne cvrkuće nikako, samo kljunom radi, otvara i zatvara, tako nekako. Totalno je miran, i kad stoji sav se nekako digne koliko može u zrak, što prije nije bio slučaj. Također, oko desnog oka je nekako čudno sve, skroz drukčije nego kod lijevog mu oka gdje je sasvim normalno sve. Savjet, bilo šta? Unaprijed hvala, pozdrav. Eno

O: Simptomi koje opisujete u Vaše tigrice upućuju na ozbiljnu poremetnju zdravlja, što zahtijeva hitan odlazak u veterinarsku ambulantu u svrhu što brže medicinske pomoći.

Naime, povraćanje je u tigrica uvijek znak oboljenja, koja su najčešće vezana za probavni sustav. Postoje mnogi uzroci, a najčešće su infekcije želuca i crijeva, uzrokovane bakterijskim (Mycobacterium, megabacteria, Pasteurella, Salmonella), gljivičnim (oidiomikoza, Candida, Aspergillus, Mucor,), protozoarnim (trihomonijaza)

infekcijama te parazitima kapilarijama, Plasmodium, Giardia, coccidia. Osim navedenog, povraćanje može biti i posljedica stranog tijela, kamenaca, proširenja i upale voljke te oboljenja ostalih organskih sustava od koji su najčešće bolesti srca, jetre, upala gušterače, bolesti bubrega, dijabetes, perotonitis, itd.

Simptomi, pak, bijelog vodenastog proljeva upućuju na aspergilozu, bolest koju uzrokuju plijesni. Očituje se prvenstveno simptomima od strane dišnog sustava, s otežanim i ubrzanim disanjem. Nedugo zatim se javlja i proljev bijele boje a bolest, ukoliko se ne liječi, obično završava uginućem kroz nekoliko dana. Kako je ova bolest pogodovana nehigijenskim uvjetima (prašina, zagađena voda i hrana,..), teško se liječi.

Što se tiče promjena na očima Vaše tigrice, teško mi je po opisu pretpostaviti o čemu se radi. Nerijetko su promjene na očima (najčešće u vidu pojačanog suzenja ili prisutnosti iscjetka različite konzistencije) pratitelji infekcija dišnog sustava. Više, pak, o uobičajenim promjenama na očima u tigrica možete pročitati u ranije objavljenim odgovorima mojih kolega, naslovljenima  Promjene na očima tigrice - zadebljanja kapaka i svrbež i Izrasline oko očiju tigrice.

Savjetujem Vam da se hitno obratite u Vašu veterinarsku ambulantu ili na Veterinarski fakultet, Ambulantu za ptice, kako bi se otkrio točan uzrok oboljenja i započelo što prije s adekvatnom terapijom, a i spriječila eventualna dehidracija i gubitak elektrolita. Prilažem i njihov telefonski broj, budući da rade samo dva sata dnevno, kako ne biste došli u pogrešno vrijeme i papigu izlagali nepotrebnom stresu, tel. 01/2390-410.

Do odlaska u ambulantu, bolesnu tigricu smjestite u mirnu prostoriju u kojoj nema propuha ili dima i s ugodnom temperaturom okoline (22-24°C).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr