Povratak

Izrasline oko očiju tigrice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mušku tigricu, ne znam koliko je stara. Dobio sam je prije jedne godine. Oko očiju joj rastu nekakve izraslice. Nakon nekog vremena su otpale i nije ih bilo otprilike 2 tjedna i sad su opet narasle i otpale nakn neko vremena. Imate neki savjet što da radim? I od čega to raste? Hvala unaprijed, Matej

O: Bradavice na koži najčešće su virusne etiologije, a mogu biti različite veličine. Oštro su ograničene od okolice. Budući da ne prodiru dublje od papilarnog sloja kože, redovito su pomične na podlozi. Po obliku su kuglaste, gomoljaste ili resaste.

U tigrastih papigica se često pojavljuju i tumori. Javljaju se u odrasloj dobi od 1. do 8. godine. U ptica, kao i drugih vrsta životinja, razlikuju se dobroćudni - benigni i zloćudni - maligni tumori. Dobroćudni se sporo razvijaju, ne metastaziraju (ne šire se po tijelu), niti recidiviraju (nakon kirurškog odstranjenja više se ne pojavljuju). Tumori se mogu pojaviti na različitim tkivima, te se nazivaju prema vrsti tkiva od kojeg su građeni. U papigica se najčešće u potkožju pojavljuje dobroćudni tumor lipom. Lipomi imaju čvorast ili kuglast vanjski oblik, dostiži različite veličine, uglavnom su tvrde konzistencije, dobro ograničene od okoline i obavijene vezivnotkivnom čahurom. Jedino uspješno liječenje je kirurško uklanjanje tumora.

Promjene koje opisujete mogu biti i posljedica šuge (uzročnici - grinje). Grinje kopaju tuneliće i u njima odliježu jaja, te se hrane gornjim slojevima kože. Posljedično, dolazi do bujanja epitela i tako nastaju zadebljanja keratiniziranih dijelova. Šugom mogu biti zahvaćeni kljun, oči, noge i kloaka. Loši higijenski uvjeti, nekvalitetna i nepravilna prehrana, stresne situacije, nepravilni mikroklimatski uvjeti, sve su faktori koji pogoduje nastanku ove bolesti (uvjetna zarazna bolest). Važno je naglasiti da šugarci polažu jaja pod kožu ptice. Bolest se najčešće javlja u papigica tigrica, a vrlo rijetko u drugih papiga.

Točnu dijagnozu može postaviti samo veterinar nakon pregleda životinje. O njoj svakako ovisi eventualna terapija.

Preporučam Vam da ptičicu odnesete na pregled u Ambulantu za ptice Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.