Gubitak veterinarske knjižice s evidencijom cijepljenja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Josipa Sadaric web v2


Odgovara:
Josipa Sadarić, dr. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Molim vas, kakva je procedura, naime izgubili smo veterinarsku knjižicu od psa, sad je bio cijepljen i nemamo kud upisati. Lp, hvala unaprijed, Kristijan

O: U slučaju takve situacije, vlasnik psa se treba obratiti svome veterinaru koji vodi evidenciju cijepljenja, koji je ovlaštena osoba za unos takvih podataka, odnosno u  veterinarsku ambulantu ili stanicu u kojoj je pas cijepljen i mikročipiran.

Prepoznavanje spola štenca

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla v2


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Zanima me da li je pas muško ili žensko? Ako možete prepoznati po slici. Jer veterinar nikako da dođe do mene da ga pitam i da ga čipira i sve to. Pa dok čekam, da mi kažete ako možete. Hvala unaprijed! Jelena

O: Prema slici koju ste poslali radi se o ženki.

Spol kod pasa je prilično lako razlikovati. Kod ženki nalazimo stidnicu (vulva) koja je građena u obliku lista i nalazi se par centimetara ispod anusa od kojega je odijeljena međicom ili perineumom. Kod mužjaka se mogu uočiti testisi, a na ventralnom dijelu abdomena nalazi se penis. Kod novorođene štenadi mogu se vidjeti dvije okruglaste tvorbe od kojih je jedna pupak (koji brzo zaraste i zatvara se potpuno ), a druga je penis i nalazi se par centimetara  kaudalnije odnosno prema repu. Testisi se također lako uočavaju nakon njihovog spuštanja u skrotalnu vreću, a perineumom su odijeljeni od anusa.  Treći otvor koji se nalazi kod mužjaka je anus koji je smješten odmah ispod korijena repa. Kod novorođene ženske štenadi, na ventralnom dijelu abdomena nalazimo pupak koji također potpuno zaraste pa ne ostaje nikakav otvor. Stidnica je smještena u blizini anusa.

 

Krvarenje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla v2


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam psa pekinezera starog 5 godina te sam danas ujutro zatekla mjesto i prostoriju, gdje on boravi i spava, jako krvavu. Krvi je bilo u njegovom krevetiću i po podu. Pregledala sam ga cijelog te nisam nigdje našla vidljivo mjesto krvarenja. Pas se ponaša normalno kao i svakoga dana, nigdje se ne liže i ne pokazuje znakove da mu nešto smeta ili da ga boli. Zanima me da li je to možda povezano s tim što već tjedan ili dva ima nagon za parenjem. Hvala, Lorena

O: Nažalost na ovaj način način mi je teško dati precizan odgovor jer nema dovoljno podataka o tome odakle krv potječe. Prisutnost krvi na spolovilu kod mužjaka može se javiti zbog infekcije mokraćnog sustava, kamenaca ili kristalića koji oštećuju stijenku sluznice mjehura i uretre te na taj način uzrokuju krvarenje. Nadalje uzrok mogu biti bolesti prostate (upala, cista, tumori prostate), trovanje rodenticidima, a krv u urinu može se pojaviti i kod piroplazmoze. Prisutnost krvi na spolovilu može biti posljedica mehaničkih ozljeda i ranica na prepuciju i penisu. U slučaju da pas polomi nokat na prstu također je moguće dosta jako krvarenje.

Zbog svega navedenog Vam savjetujem da psa odvedete kod veterinara koji će ga pregledati. Jedino se na temelju nalaza dobivenih  kliničkim pregledom može postaviti točna dijagnoza. Nakon postavljanja dijagnoze određuje se i odgovarajuća terapija, ako je potrebna.

 

Ozljeda nokta i važnost zaštite rane

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Senka Sokolic Rasic web


Odgovara:
Senka Sokolić Rašić, dr. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Naš pas je pri doskoku prije 8 dana izvalio nokat uz krvarenje i bolnost. Kod veterinara smo nokat iščupali te išli na previjanje svaka dva dana uz antibiotik kroz 8 dana. Sad pas više nema bolova. Normalno hoda. Rana je suha, ne boli ga više.  Do kada je potrebno previjanje te zaštita cape? Što se može dogoditi ako mu ne zamatamo capu? Hvala, Darija

O: Ukoliko nije došlo do potpunog zarastanja, previjajte ranu i zaštitite ju jer u protivnom dolazi do prolongiranog cijeljenja rane što u konačnici znači otvoren ulaz mikroorganizmima, komplikacija sekundarnom infekcijom te produživanje terapije antibioticima, mogućnost stvaranja tumoroznih tvorbi... Svakako Vam savjetujem da slušate i provodite upute veterinara koji je psa pregledao i obradio.

Višednevni proljev kod štenca i dijagnostika

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Josipa Sadaric web v2


Odgovara:
Josipa Sadarić, dr. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Imam francuskog buldoga starog 3 mjeseca. Već 7 dana ima proljev i krvavu stolicu, prima injekcije kod veterinara te zbog toga nije cijepljen 2. put kako je trebao biti. Zanima me Vaše mišljenje oko toga jer nisam zadovoljna što se nezna točna dijagnoza, a pikaju ga već 7 dana... Hvala. Antonia

O: Proljev predstavlja učestalu defekaciju kod koje je povećana vlažnost, volumen i konzistencija izmeta. Uzroci mogu biti različiti od bolesti probavnog sustava (tankog crijeva i debelog), vezani uz bolest gušterače, jetre, bubrega i sl. Može biti uzrokovan bakterijama, virusima ili parazitološke prirode.  Akutni proljev se naglo javlja i traje kratko (do tri tjedna ili kraće), a stolica je vodenasta s primjesama sluzi. Kronični proljev  karakterizira  dulje trajanje (tri tjedna i duže) ili se javlja periodično.

S obzirom na to da se stanje kod Vašeg ljubimca ne popravlja, trebalo bi izvaditi kompletnu krvnu sliku te biokemijsku pretragu krvi, bakteriološku pretragu stolice, koprološku (kako bi se isključila mogućnost Giardie).

Osim samih lijekova treba životinji korigirati prehranu i to u vidu medicinske hrane za poremećenu probavu npr. Royal Canin "Gastro Intestinal Junior",  Eukanuba "Puppy Intestinal", Purina "Gastro Enteric" i Hill's "i/d", Brit VD "Gastrointestinal". Isto tako trebalo bi davati i probiotike kako bi se što prije obnovila dobra crijevna mikroflora. U našoj ponudi dostupni su probiotici u obliku praha (Fortiflora), tablete (Florentero, Synbiotic D-C tableta) ili paste (Florentero, Floryboost, ProEnteric, Entero chronic, Pro-Kolin +), ovisno o tome što Vam je lakše davati psu.