Povratak

Dijagnostika FIV-a

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Senka Sokolic Rasic web


Odgovara:
Senka Sokolić Rašić, dr. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Imam nekoliko specifičnih pitanja vezanih uz Fiv. Imam žensku mačku, staru 1,5 godine. Kastrirana ,isključivo kućna maca, jedina u kućanstvu i nema kontakta s nikakvim drugim mačkama, sa nama je od svojih 2-3 mj. života. Prije nego smo je uzeli, kao maleno mače je imala tešku neliječenu upalu očiju te radi toga ima doživotnu posljedicu da su joj blago 'zamućene' oči, rečeno nam je kasnije na pregledu kod veterinara da je to nastalo kao odgovor organizma na infekciju, da je rožnjaca zadebljana i da je to uzrok zamućenja i na jednom oku "fleke". Vid joj nije 100% ali nije uopće strašno, ona funcionira skroz normalno i nikad se ne ne bi reklo da ima ikakvu očnu manu. Prošlu godinu smo radili kod veterinara duo krvni test za Fiv i FeLv (za potrebe boravka u hotelu za mačke, živimo u Njemačkoj), pri čemu je rezultat testa pokazao FeLv negativ, te Fiv pozitiv. Mene zanima i kopka, pošto sam našla informaciju na internetu, da li je moguće s obzirom na tada mladu dob mačke, mačića još zapravo, koji je testiran sa ni nepunih godinu dana, da je test lažno pozitivan u smislu da još uvijek pokazuje antitijela od pretpostavljam zaražene majke? Ako ponovimo test opet sad kad je starija, ima li ikakve šanse da bude negativan? Drugo pitanje se odnosi na samu aktivaciju virusa kad je on već u organizmu mačke. Da li je moguće da virus ostane neaktivan tokom cijelog života, praktički da se ni ne zna  da ga mačka nosi, ili je neizbježno da se u nekoj fazi žvota obavezno aktivira i onda u onim fazama postepeno slabi imunosustav? Hvala puno na odgovorima. LP, Dunja

O: Neke mačke mogu imati pozitivan nalaz testa na FIV makar ne pokazuju simptome bolesti, takve životinje su izvor infekcije (asimptomatski prenosioci). Također vakcinirane mace daju pozitivan nalaz na FIV iako nisu prenosioci bolesti, ukoliko vlasnici nisu sigurni da li je maca cijepljena veterinar može postaviti pogrešnu dijagnozu.

Virus FIV-a se najčešće prenosi preko ugriznih rana te parenjem, no moguć je vertikalni prijenos sa majke na mačiće i to u periodu gestacije, prolaskom kroz porođajni kanal te sisanjem putem mlijeka. Mačići čija je majka FIV pozitivna mogu imati FIV pozitivan nalaz sve do 6 mj starosti jer do tada mogu opstati majčina protutijela u cirkulaciji mačića. U tom slučaju test je potrebno ponoviti nakon par mjeseci kako bi se ustanovilo da li je maca nosioc virusa ili se radilo samo o rezidualnim majčinim protutjelima.

Većina inficiranih mačaka je bez simptoma te mogu imati normalan život. S vremenom FIV infekcija uzrokuje supresiju imunološkog sustava što dovodi do fizičkog propadanja u smislu mršavljenja, sekundarnih infekcija i neuroloških problema.

Akutna faza bolesti najčešće prođe neprimječena, dok kronička faza nastupa mjesecima pa i godinama kasnije. Najčešći simptomi su : kronične infekcije usne šupljine te nosa, upalne promijene na koži te u probavnom traktu. Kod nekih se životinja mogu javiti neurološki poremećaji koji rezultiraju promjenama u ponašanju. Ukoliko se ne omogući potporna terapija sekundarne infekcije mogu dovesti do težih bolesti i mogu ugroziti život mačke. Kod oboljelih mačaka se u kasnijoj fazi mogu razviti različiti oblici tumora ili bolesti bubrega koje u konačnici skrate životni vijek FIV pozitivne mačke.

Dijagnostika FIV-a se provodi testiranjem sa SNAP FELV/FIV testom. Ukoliko je test pozitivan, mačka je zaražena. Neodređen test bi trebalo ponoviti nakon  2-3 mjeseca, kako bi se dalo dovoljno vremena da se virus namnoži.

Izrazito je bitna prehrana, izbjegavati treba sirovo meso te mliječne proizvode te hraniti macu hranom koja je bogata proteinima, dodajte vitaminsko mineralne dodatke, antioksidanse te omega 3 i 6 masne kiseline.

Moje kolegice i kolege su često pisali o ovoj temi pa Vam predlažem da pročitate i njihove ranije objave, primjerice pod sljedećim naslovima:

Mačji virus imunodeficijencije (FIV) - mačja sida / Odluka o eutanaziji

FIV (feline immunodeficency virus) - mačja sida

FIV - mačja imunodeficijencija

Mačja sida – FIV

FIV (mačji virus imunodeficijencije, mačja sida) i liječenje AZT-om

Kontrola zdravstvenog stanja mačke oboljele od FIV-a i pravilna prehrana

Bolest mačka i sumnja na virus mačje imunodeficijencije (FIV)

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr