Povratak

Vaginalni iscjedak u sterilizirane starije kuje - sumnja na piometru (gnojnu upalu maternice) ili vaginitis (upala rodnice)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam kuju boxera, staru 8 god. Ponekad primjetim da ima lagani vaginalni iscjedak. Ponekad je on vodenast, prozirnkast, ponekad žućkast. Nije obilan. To nije nesto što primjećujem svaki dan. Pas se normalno ponaša, normalno jede. Kuja je sterilizirana kada je imala manje od godinu dana. Koliko se sjećam da joj je izvađena i maternica i jajnici (jer su bili rekli da je imala lagane već promjene...), trebala bih naći papire da mogu reći sa sigurnošću. Da li bi trebala sumnjati na gnojnu upalu? Naime, sada sam kod Vas pročitala da nema podataka o gnojnim upalama čak i ako su samo jajnici izvađeni? Vidim da se i puno spominje povećana potreba za vodom, ona dosta pije vode, ali ja to nekako povezujem sa hranom, jer jede isključivo suhu dehidriranu hranu? I ne znam da li je bitno spomenuti , kao nuspojava sterilizacije ima urinarnu inkontinenciju. Male količine mokraće joj pobjegnu kod spavanja. To se počelo dešavati odmah poslije sterilizacije. Jedno vrijeme je pila lijek koji joj je pomagao, ali su me prestrašile nuspojave lijeka pa sam odustala. Dakle, moje pitanje glasi, da li bi trebali  sumnjati na gnojnu upalu maternice( nisam sigurna da li ju ima)? Da li je možda taj iscjedak povezan sa mjehurom? Može li iscjedak biti od mjehura? Ima li mjesta panici?

Puno hvala na odgovoru.
Pozdrav, Željka

O:
Gnojna upala maternice (pyometra) se razvija uglavnom kod velikog broja nesteriliziranih kuja, kuja koje nisu imale leglo i koje su starije od pet godina. Tijekom tjeranja tijelo kuje stvara veće količine estrogena i progesterona (tzv. spolni hormoni kojih luče jajnici) koji mogu uzrokovati stvaranje cista unutar sluznice maternice. Ciste nastavljaju s daljnjim rastom po završetku tjeranja i mogu biti inficirane, a posljedica je ispunjenje maternice gnojnim sadržajem. Bolest je praćena s manje ili više izraženim simptomima sve ovisi o tipu piometre o kojem je riječ (otvoreni ili zatvoreni), a neki od njih su pojačana žeđ, učestalo mokrenje, smanjen apetit, bezvoljnost, povremeno bol u kostima. Porast temperature može se i ne mora javiti. Više o samoj bolesti pisale su i moje kolegice, u odgovorima Piometra (gnojna upala maternice) - simptomi, dijagnostika i liječenje, Piometra / Debljanje kujice nakon ovariohisterektomije i Piometra.

Vaginalni iscjedak kojeg opisujete može biti i simptom upale rodnice, odnosno znak vaginitisa. Prvo što vlasnici obično primjete je da kuja češće liže i čisti spolovilo. Iscjedak o kojem govorimo je obično kremast, te blijedožute boje.

Uzroci upale mogu biti razni, ponekad je to problem vezan striktno uz rodnicu, odnosno uz bakterijsku infekciju ili strano tijelo, a nekada se radi samo o jednom od simptoma kod sistemskih oboljenja. Jedan od češćih uzroka je nadraženost mokraćom, pogotovo ukoliko postoji nekakav anatomski defekt koji ometa normalan tok mokraće ili – što je moguće da se radi u slučaju Vaše ljubimice – problem vezan uz inkontinenciju. Kod kuja koje su na dugotrajnoj terapiji antibioticima, vaginitis može uzrokovati gljivična infekcija. Sluznica vagine ima svoju bakterijsku mikrofloru koja ima zaštitnu funkciju i štiti vaginalnu sluznicu od nepoželjnih bakterija. Kod oštećenja sluznice može doći do množenja ovih bakterija, što će izazvati infekciju. Te iste bakterije mogu krenuti i u urogenitalni trakt te i tamo izazvati probleme. Do kontaminacije vagine može doći i od fekalnih bakterija te bakterija koje su normalno na koži psa. Bakterija koja najčešće stvara probleme je E. Coli. Više o samoj bolesti pisala je i kolegica Zdravka Rumiha, dr.vet.med., u odgovoru Vaginalna infekcija (vaginitis) - uzroci, simptomi, dijagnoza i terapija / Stafilokokna infekcija.

Svakako Vam savjetujem, zbog dobi u kojoj se nalazi Vaša ljubimica, a i zbog mogućih drugih uzroka pojave povećane žeđi i iscjetka (npr. razvoj dijabetesa melitusa), da posjetite Vašeg veterinara, da se učini kompletan klinički pregled, te dodatne pretrage kao što su krvna slika, uz analizu urina, citološka i mikrobiološka pretraga iscjedka, te prema potrebi ultrazvuk abdomena sa pretragom mokraćnog mjehura i maternice ukoliko ona nije uklonjena prilikom sterilizacije.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr