Povratak

Piometra / Debljanje kujice nakon ovariohisterektomije

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Petra Svačića 61, Osijek

P: Imam kujicu pudle staru 7 godina. Prije cca 2 mjeseca je operirana (histerektomija) zbog piometre. Postoperativni tijek dobro prošao, rana zarasla per primam, bez komplikacija. Psihičko stanje pozitivno, vesela i razigrana više nego ranije. Poput šteneta. Apetit pojačan, mada ne jede puno više no ranije. No, dobiva na težini u 2 mjeseca dobila 250 g. Sada teži oko 6 kg, što je za njenu konstituciju ipak previše. Napominjem da se kreće puno više nego ranije. Je li debljenje uzrokovano hormonskim disbalansom (mislim da je) i postoji li neka terapija u tom slučaju kako bi prestala dobivati na težini?
Hvala, Danijela

O: Piometra je gnojna upala maternice koja se javlja kod kuja i mačaka. Uzrok piometre je cistična hipereplazija endometrija (cistično zadebljanje sluznice maternice) koje se javlja zbog hormonalnih poremećaja tijekom spolnog ciklusa životinje.

Na takvu promijenjenu sluznicu naseljavaju se bakterije, najčešće iz roda Escherichia, Klebsiella, Proteus i Streptococcus.

Najčešće se javlja kod kuja starijih od 6 godina, a prvi znaci bolesti primjećuju se obično 4 do 8 tjedana nakon tjeranja.

Kuja u početku pije puno vode i puno mokri zbog oštećenja bubrega, a kasnije postaje nevesela, apetit se smanji, a može i povraćati. Ako je grljak maternice otvoren, vidi se žućkasti ili smeđi gnojni iscjedak iz maternice (otvorena piometra).

Dijagnoza se postavlja kliničkim pregledom, mikroskopskom pretragom vaginalnog iscjedka i rentgenskom pretragom abdomena.

Terapija se sastoji od rehidracije i održavanja bubrežnih funkcija i/v infuzijama, primjenom antibiotika širokog spektra i što hitnijeg kirurškog uklanjanja jajnika i maternice (ovariohisterektomije).

Nakon uklanjanja jajnika i maternice kuje su sklonije debljanju, a kod velikih pasmina može doći do urinarne inkontinenecije.

Činjenica je da spolni hormoni sudjeluju u metaboličkim procesima u organizmu, a nakon vađenja jajnika i maternice se više ne izlučuju i metabolizam se usporava.

Taj problem se riješava pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, kao što su duže šetnje, plivanje i sl.

Obično se preporuča specijalizirana, kompletna hrana za sterilizirane kuje, koju možete pronaći u sklopu ljekarni Pet centra, za sad od Royal Canina.

Osim toga, u ponudi imamo premium i superpremium kompletne dehidrirane hrane s oznakom "light", kao što su Alleva, Brit Care, Royal Canin, Eukanuba, Hill's, Pro Plan, K9.

Za lakši odabir, u Pet centru uvijek su vam na raspolaganju veterinari koji će Vam pomoći savjetima.

Nadomjesna hormonalna terapija se kod kuja u pravilu ne provodi, a o tome se možete savjetovati s veterinarima u ambulantama za male životinje, osobito preporučam specijaliste na Klinici za porodništvo Veterinarskog fakulteta.