Povratak

Piometra

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam 7,5 g. staru kujicu, belgijski vučjak po imenu Patty i živimo u Amsterdamu. Prije desetak dana vidim na njoj da je postala bezvoljna, slabo jede, pije puno vode, slabo se kreće. To je bio jedan od razloga da odem kod veterinara u Amsterdamu. Nakon analize mokrače i krvi ustanovljeno je povećanje bijelih krvnih zrnaca i još je nešto povećano što je ukazivalo na upalu. Doktor mi je preporučio 3 nedjelje Synolox 500 po jednu i pol tabletu dnevno. Nakon 10 dana pas nije bolje i brinem se jer u subotu čak nije mogla ni skočiti na krevet. Žalosno za vidjeti a i boli kada ti je najbolji drug tako bolestan. Zadnja 2 dana pije mnogo vode i stalno liže pišu. Paty nije sterilizirana.

Što mi preporučujete? Razmišljam o sterilizaciji ili otklanjanju maternice i jajovoda. Pošto idem na odmor u Poreč, možete li mi reči koliko traje oporavak poslije operacije?Zahvalan do neba, Djani i Patty

O: Kako opisani simptomi kod Vaše kujice mogu biti sasvim banalni (promjena načina prehrane, povišena temperatura okoliša, pojačana tjelesna aktivnost ili uzbuđenje), mogu ukazivati i na vrlo ozbiljna oboljenja. Među njima su šećerna bolest i upala maternice (pyometra) (a naročito zbog simptoma pojačanog žeđanja).

Kako Vaša kujica nije sterilizirana, a nalazom krvi je utvrđeno da se radi o upali, postoji vjerojatnost da se radi o hormonalnom poremećaju koji za posljedicu ima razvoj piometre. Riječ je o upalnoj bolesti maternice koja može biti otvorenog ili zatvorenog oblika. Kod otvorene piometre se iz rodnice cijedi gust ili rijedak, sitno krpičast gnoj. Boja varira od svjetlo smeđe do tamne i krvave. U slučaju zatvorene piometre sadržaj se nakuplja u maternici, javljaju se povraćanje, odbijanje hrane, pojačana žeđ, te pojačano izlučivanje mokrače i bolnost u kostima i mišićju. Zatvorena piometra može priječi u otvoreni oblik. Otvoreni oblik manje je toksičan od zatvorenog, te je i prognoza povoljnija.

Dijagnoza se postavlja na temelju anamnestičkih podataka, kliničke pretrage, laboratorijskim pretragama krvi te ultrazvučnom ili RTG pretragom. Liječenje se najuspješnije provodi kirurškim zahvatom, odstranjivanjem maternice. U slučajevima kada kirurški zahvat nije moguće izvesti (starija životna dob, kronične bolesti, loše opće stanje itd.), mogu se provesti i medikamentozne vrste terapije. To mogu biti hormonske i antibiotske kombinacije, a izbor metode svakako treba prepustiti veterinaru specijalisti. Prognoza je uvijek bolja u jedinki kod kojih se terapiji pristupilo u optimalno vrijeme.

S obzirom da niste primijetili poboljšanje zdravstvenog stanja nakon poduzete terapije, svakako Vam preporučujem posjet veterinaru. Osim toga, posjet veterinaru neophodan je jer se spremate na put i razmišljate o sterilizaciji. Općenito, kujicu je prije zahvata potrebno pregledati, izvršiti laboratorijske i druge pretrage koje će biti objektivan pokazatelj statusa životinje, te se prije i nakon operacije točno držati uputstava Vašeg veterinara. Nakon zahvata, operacije zbog koje se otvara trbušna šupljina i vidljiva je postoperativna rana dužine oko 10-tak cm, kujica je mamurna slijedećih 24 sata. Nikako je nemojte hraniti na silu, osigurajte joj lako dostupnu vodu i ležaj u nekom mirnijem i toplom kutu stana. Bolovi nakon zahvata su najčešće vrlo slabi, ali u dogovoru s Vašim veterinarom možete joj dati i analgetik za pse. Kako biste izbjegli lizanje šavova, bilo bi dobro da pripremite plastični ovratnik koji je formiran upravo za pse s ciljem zaštite rana.

Kako bi joj pomogli da se što prije oporavi, preporučila bih Vam posebnu medicinsku hranu za brži oporavak:

- Hills a/d konzerva - potpuna hrana za pse i mačke s traumom, apscesom, postoperativno, opekline, vrućica, alimentarne bolesti
- Royal Canin Convalescence konzervirana hrana - kompletna dijeta namijenjena prehrani pasa u oporavku. Podmiruje energetske potrebe i sadrži visoku koncentraciju lako probavljivih esencijalnih hranjivih tvari
- Vetoquinol Calo-Pet pasta - visokokalorijska vitaminsko-mineralna pasta za pse i mačke
- Agrifa Immunoboost pasta - primjenjuje se u svrhu dobivanja dodatne pojačane energije i potpore imunitetu. Pasta je za peroralnu primjenu kod novorođenih, avitalnih mladih i pothranjenih životinja, rekonvalescentnih, bolesnih i stresu izloženih životinja.

Naročito obratite pažnju 3-5 dana nakon zahvata. Tada treba paziti da se rana ne inficira, da je kujica ne otvori grickanjem i lizanjem, jer se zbog zaraštavanja intenzivira svrbež. Prvih sedam dana svakako biste joj trebali omogučiti mir i tišinu, a oporavak završava u pravilu s 10-tim danom, kada se skidaju šavovi rane.