Povratak

Iscjedak iz očiju u mačaka ukazuje na bolest očiju

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mačka starog 2 godine, boravi u kući preko noći dok je danju pretežno vani. Suzenje očiju je počelo oko proljeća i makar je normalno jeo bio je jako mršav pa smo posjetili veterinara, dobio je oko 4 injekcije antibiotika, mast i kapi za oči. Stanje se malo popravilo s očima, ali nije dobio ništa na težini što sam smatrala normalnim zbog aktivnosti vani. Nakon kraćeg vremena, problem sa suzenjem je opet počelo pa smo ponovno otišli veterinaru, dobio je produženu injekciju antibiotika, 3 tablete, kremu za oči i vitaminsku pastu. Veterinar je rekao da je moguća alergija na korov jer je bilo već ljetno vrijeme. Nakon kraćeg vremena sve se ponovilo samo što je sada iscjedak iz očiju bio sve tamnije boje.

Oči mu redovito čistimo bornom ili običnom vodom, ali je prije otprilike mjesec dana počeo kihati i oko nosa ima crne nakupine, nisu kraste. Normano jede, pred zimu se i udebljao, ponaša se normalno. Ako je u pitanju prehlada, da li je moguće da to sve tako dugo traje i nakon tretiranja antibioticima?
Nikolina

O: Iscjedak iz očiju u mačaka redoviti je znak bolesti očiju. Iscjedak se može razviti naglo ili postepeno, biti vodenast, gusti i neproziran (mukozan), gusti i gnojan (žuto-zelene boje i tvrdi) ili krvav. Općenito se smatra: što je više iscjetka bolest oka je ozbiljnija.

Uzroci iscjetku iz očiju su slijedeći: obstrukcija suznog kanala zbog abnormalno razvijenog kanala ili suznih otvora, prekomjerna produkcija suznih žlijezda zbog iritacije ili upale površinksih struktura oka ili boli u i/ili oko oka (keratitis, konjunktivitis, defekti ili abnormalnosti vjeđa,, čireva rožnice, glaukoma, luksacije leće, uveitisa, traume, sindroma suhog oka, infekcije površine oka ili udružene sa generaliziranim bolestima ili infekcijama. Treba spomenuti i ostale uzroke poput, najčešćih, bakterija, virusa, klamidija i gljivica, zatim, alergije (alergijski konjunktivitis), izloženost kemikalijama, iritacija vjetrom, prašinom, dimom. Kod alergijskog konjunktivitisa postoji obostrano crvenilo očiju, smetnje suzenja, žarenje u očima i svrbež. Većina životinja ima i popratni rinitis. Svrbež dovodi do trljanja očiju i edema.

Najčešći u mačaka je konjunktivitis - upala spojnice očiju, nježne membrane koja prekriva i štiti oko. Često je uzrokovan prašinom ili peludi koja je upala u oko. Tada predstavlja iritaciju koja je pogodna za namnažanje bakterija. Ponekad je okidač ovakvog procesa i neko drugo strano tijelo, zatim respiratorne infekcije ili mačja "gripa" što vrlo često dovodi do kroničnog konjunktivitisa.

Određeni dijagnostički postupci esencijalni su za određivanje točnog uzroka iscjetka iz očiju a oni uključuju slijedeće: kompletan oftalmološki pregled vjeđa, rožnice, konjunktive, prednje i stražnje komorice oka, Schirmerov suzni test, pretraga fluorescinom, tonometrija. Od dodatnih pretraga treba napraviti kompletni opći pregled, pretragu iscjetka očiju (bakterijska i citologija), kompletnu krvnu sliku i biokemiju krvi za identifikaciju neke već postojeće bolesti.

Treba imati na umu da svaki izvor iritacije oka ili boli može uzrokovati iscjedak iz očiju. On nije dijagnostički specifičan niti za jednu bolest ili oboljenje što znači da taj iscjedak predstavlja odgovor oka na iritaciju ili ozljedu ili na nesposobnost odvodnje ili sekrecije suza.

Specifična terapija problema sa očima isključivo ovisi o determinaciji točnog uzroka simptoma. Postoji nebrojeno mnogo uzroka abnormalnom iscjetku iz očiju. Alergijski konjunktivitis liječi se liječenjem alergija ili može nestati sam po sebi kad se ukloni uzročni alergen. Ako se bolest ne liječi pravodobno i prikladno, prelazi u kronični oblik. Zbog dugotrajnog iscjetka nastaju promjene na koži donje vjeđe i lica, a trepavice počinju ispadati. Na svim dijelovima konjunktive otiču limfni folikuli, a u unutrašnjem kutu oka sakuplja se žućkastosmeđi iscjedak. Moguće su promjene i na ostalim strukturama oka.

Dakle, i unatoč antibiotskoj terapiji moguće je da se proces na očima ponavlja jer je moguć fizikalni uzročnik (prašina, vjetar, i sl.) takve pojave a ne mikroorganizam. Osim toga, sistemski antibiotici nisu namijenjeni liječenju lokalnih upala oka već su to kreme, kapi i masti. Potrebno je također i odrediti uzročnika (kad već širokospektralne kapi i masti ne djeluju) te prema nalazu preporučiti odgovarajuću kremu, mast ili kapi. Savjetujem Vam posjet Klinici za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta kako bi napravili specijalistički pregled oka, utvrdili o kakvom se problemu radi i poduzeli odgovarajuću terapiju.

Pretpostavka je i da je Vaša maca nešto osjetljivijeg organizma. Vašoj maci možete ojačati imunitet dodavanjem dodataka prehrani: Vétoquinol - Vita-Pet pasta, Pfizer - VMP pasta za mačke ili Agrifa - ImmunoBoost energetska pasta. Sve navedene pripravke možete pronaći u trgovinama Pet centra.