Povratak

Mačji facijalni feromoni - "Ceva" Feliway spray

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imamo odraslog mačka kojeg držimo u stanu. Katkad se dogodi da strahovito puno mijauče. Inače životinja je fizički sasvim zdrava. Postoje li navodno nekakvi feromoni koji bi životinjicu u tim trenucima smirili? Pozdrav, Marica

O: Feromoni su kemijske supstance koje životinje izlučuju da bi označile svoj teritorij i komunicirale s ostalima. Mačke obično koriste facijalne feromone kako bi se što prisnije povezale sa svojom okolinom. One svakodnevno, trljanjem lica, vlastitim facijalnim feromonima obilježavaju različite površine, koje time za njih postaju prepoznatljive, bliske i ugodne.

U ponudi Pet centra su "Ceva" Feliway spray i Feliway raspršivač koji sadrže prirodne sastojke sa svojstvima mačjeg facijalnog feromona. Koriste se za prevenciju obilježavanja mokraćom, zaustavljanje grebanja, te za smirivanje mačaka u stresnim situacijama.

Spray se nanosi direktno na predmete koje mačka obilježava na neželjen način, a raspršivač se utakne u utičnicu (slično kao osvježivači zraka), te djeluje kroz mjesec dana na površinu od 50-70 m 2. Oslobađanjem djelatne tvari uznemirene mačke ponovo se smiruju, te se počinju ponašati na uobičajeni način.