Povratak

Promjene oko noktiju kunića - ulcerozni pododermatitis, žulj ili gljivice?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Svom zecu nisam duže vrijeme rezala nokte i sad su mu se ispod prstiju stvorile kvržice, kao da se upalilo. Nisam siguna je li to zbog noktiju, to je i prije imala, ali  manje. Nokte sam mu već odrezala, ali se to nije maknulo. Šta da radim? Antonia

O: O rezanju noktiju u kunića pisali su već ranije kolege  ovdje i ovdje.

Kod kunića se, kod neadekvatne podloge, prekomjerne tjelesne težine i neprimjerenog žičanog poda mogu ozlijediti šapice i nastati ulcerozni pododermatitis.

To je stanje kronične promjene kod kojega dolazi do bujanje tkiva. Lezija započinje kao zacrvenjena područja, zacrvenjena kao dekubitus, koja se onda zbog stelje onečišćene mokraćom i izmetom inficiraju. Zapravo, nastane jedna vrsta čira na donjoj strani šape. Iz tog čira zbog infekcije razvije se apsces (novonastala šupljina ispunjena gnojem) prekrivena suhom krastom. Liječenje se vrši  čišćenjem rane antiseptikom, isjecanjem nekrotičnog (odumrlog tkiva), bandažiranje šape i dnevno ispiranje te mazanje lokalno antibiotikom i po potrebi sistemska terapija.

Moguće da je, također, i to da zbog predugih noktiju kunić imao krivi stav šapama pa se razvio natisak (žulj).

Preporučam, u svakom slučaju, posjet Vašem veterinaru. Osim što će pregledati šapice i isključiti opisano stanje, pogledat će i pod Woodovom lampom kako bi se isključile gljivice koje kod kunića znaju biti lokalizirane na noktima.