Povratak

Apsces (lokalizirana gnojna upala) nastao na mjestu mikročipa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Molila bih da mi odgovorite na pitanje vezano za čvorić na mačkinom vratu. Maca je stara oko 1.5 god. Nedavno smo je mikročipirali i nakon nekih mjesec dana se pojavio čvorić na vratu na leđima, pri sredini, otprilike gdje je i mikročip. Nakon nekog vremena čvorić je puknuo i izašao je gnoj. Nakon nekoliko se opet pojavio na istom mjestu. Maca je razdražljiva kada je mazimo oko tog područja, ona sama se češka i na tom djelu nema uopće dlake. Čvorić je puknuo i drugi put. Čim čvorić pukne maca je bolje. Da li može biti problem u mikročipu ili nešto drugo? Možemo li nešto napraviti ili je moramo voditi u veterinara?
Unaprijed zahvaljujemo na odgovoru. Lijep pozdrav, Ivona

O: Kod Vašeg ljubimca vjerovatno se na mjestu aplikacije mikročipa, formirao apsces. To je lokalizirana gnojna upala koja se razvije u potkožnom tkivu i to kao nakupljanje gnoja u novostvorenoj šupljini. Manifestira se lokalnim znacima upale: crvenilo, oteklina, toplina, bol i fluktuacija, a uzročnici su bakterije, najčešće Staphylococcus aureus.

Apscesi su najčešće uzrokovani ubodima, ujedima, ogrebotinama i sličnim ozljedama koje budu inficirane.

Liječenje apscesa provodi se aplikacijom antibiotika parenteralno, uz evakuaciju gnoja, incizijom na najnižem mjestu. Nakon toga, šupljinu treba ispirati nekim antiseptikom i, ako se radi o većem apscesu, prstom pretražiti unutrašnjost na strano tijelo. Također, ako je apsces velik, najbolje je kirurški ukloniti i vezivno-tkivnu čahuru jer ona onemogućava stvaranje granualcionog tkiva i procese reparacije.

Ako se radi o malim apscesima, obično je primjena antibiotika uz evakuaciju gnoja, dovoljna.

Kako je apsces već recidivirao, preporučujem da macu odvedete veterinaru, radi obrade i kompletnog pregleda.