Povratak

Intenzivno lizanje / Korisne funkcije lizanja dlake u mačaka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Petra Svačića 61, Osijek

P: Imam  mačka koji ima 4 godine. U zadnjih 2 tjedna se počeo jako puno lizati. Ako ne spava ili ne jede, onda se liže. Ne gricka se onako kao kada se čisti, već se samo liže, po cijelom tijelu. Imam puno iskustva s mačkama jer ih imam cijeli život, ali ni jedna mačka se nije ovako puno lizala. Da li se trebam zabrinuti ili je to ipak normalno? Lijepi pozdrav, Iris

O: Kao što svi znamo, specifično je za mačke da ližu svoje krzno, što ponekad traje kraće ili duže. Takvo "pranje" se smatra normalnim, a kad ono izostane, obično se na mački primjete i drugi simptomi neke organske bolesti.

Mačke ližu svoje krzno iz više razloga, a prvenstveno da svoje krzno održavaju čistim i bez mirisa.

Lizanjem krzna odstranjuju prašinu i druge nečistoće te tako održavaju svoje krzno glatkim da bi ih što efikasnije zaštitilo od vanjskih utjecaja. Neuredno i raščupano krzno je slab toplinski izolator, što je važno u hladno doba godine, ali isto tako i ljeti da bi životinju zaštitilo od pregrijavanja.

Koliko po zimi mačke vole biti blizu izvora topline, toliko u ljeti traže hladna mjesta jer se kao relativno male životinje mogu pregrijati od vrućine.

Mačke nemaju žlijezde znojnice po tijelu, a znoje se jedino preko mekuši i preko jezika. Dahtanje pomaže, ali pri ekstremnim vrućinama ne rashlađuje dovoljno brzo. Stoga mačka neprestano liže svoju dlaku, a isparavanje sline s dlake djeluje jednako kao znojenje kod ljudi.

Ako su mačke izložene suncu, još se više ližu, zato jer se djelovanjem sunčevih zraka na njihovom krznu stvara vitamin D, a one ga primaju ližući dlaku.

Kad se mačka zbog nečega uzbudi, lizanje postaje još aktivnije i intenzivnije. Smatra se da se time smanjuje psihička napetost, izazvana raznim stresnim situacijama (npr. dolazak nepoznatih osoba, susret s drugim mačkama ili drugim životinjama  i sve druge promjene u njihovoj okolini).

Vlasnici mačaka dobro znaju da i nakon maženja mačka počne lizati svoju dlaku. Ona to čini da bi izravnala raščupanu dlaku, ali i da bi uklonila ljudski miris i ojačala svoj vlastiti miris.

Snažnim čupkanjem dlake nadražuju se lojne žlijezde u korijenu dlake i na taj način čine krzno nepropusnim za vodu, tj. štiti mačku od kiše.

Osim tih normalnih funkcija lizanja, koje su mački korisne, postoji i nenormalno lizanje, kad mačka opsesivno liže dlaku, što često dovede do oštećenja i ispadanja dlake. Ponekad su uzrok tome ektoparaziti - buhe, alergijske reakcije, hormonalni poremećaji te druge bolesti kože. Ako je uzrok stres, tj. stresne situacije, onda je u pitanju tzv. psihogena alopecija mačaka, a  o tom sindromu je opširnije pisala Tanja Mutak, dr.vet.med. ovdje. U tom slučaju je važno ukloniti uzroke stresa, a ako ne možemo otkriti uzrok, potrebno je mačku liječiti psihotropnim lijekovima.

Važno je napomenuti, a vjerujem da Vi to dobro znate, kako se lizanjem dlaka nakuplja u probavnom traktu mačke, što je pojačano kod dugodlakih mačaka ili onih koje mijenjaju dlaku. Dlake se u probavnom traktu mogu formirati u loptice "- trihobezoare, koje mogu začepiti crijeva, a u najboljem slučaju ih mačka povrati.

Ako mačka mijenja dlaku ili je dugodlaka, potrebno ju je redovito četkati i iščešljavati odbačenu dlaku.

Nadam se da sam Vam ovim informacijama pomogla.